Notícies

Ves enrere El president Puig defensa un enfortiment de la Unió Europea per a 2018 que unisca drets amb oportunitats i preveja una participació activa de les regions

El president Puig defensa un enfortiment de la Unió Europea per a 2018 que unisca drets amb oportunitats i preveja una participació activa de les regions

- Destaca la contribució valenciana per a consolidar l'economia del coneixement a Europa mitjançant projectes com el Districte Digital d'Alacant 

- Elogia el paper de l'EUIPO com a "salvaguarda de la creativitat" en un mercat basat en el valor afegit de la diferenciació

Alacant. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat la importància d'impulsar, aquest any 2018, un enfortiment de la Unió Europea que represente "la unió dels drets amb les oportunitats" per als ciutadans i que permeta, al mateix temps, que les regions adopten un paper més actiu en el nou espai supranacional. 

Durant el còctel d'Any Nou organitzat per l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO), ubicada a Alacant, el cap del Consell s'ha mostrat convençut que 2018 serà "un any fonamental" en què es renove "l'ambició europeista", i ha instat per això a tots els actors a passar a "una posició de consolidació, avanç i progrés del projecte europeu", després del punt d'inflexió que ha significat 2017 "després de la greu crisi d'identitat" patida a l'espai europeu. 

"L'enfortiment d'Europa és la palanca per a modular els canvis internacionals amb uns ingredients socials com són la justícia, l'equitat social i el respecte a la diversitat", ha afirmat Puig, que ha demanat, en nom de la Comunitat Valenciana, "una Europa que cultive els valors europeus de la igualtat, la llibertat i la fraternitat, tant per a Europa com per a la resta del món". 

En la seua intervenció, el president ha defés la contribució de l'autonomia valenciana per a convertir la Unió Europea "en el gran espai de l'economia del coneixement", i ha fet referència en aquest sentit al Districte Digital, que s'ubicarà en les antigues instal·lacions de la Ciutat de la Llum a Alacant. 

Així mateix, ha ressaltat el paper de l'EUIPO com a "salvaguarda de la creativitat", protegint la personalitat dels productes en l'economia basada en el valor afegit i la diferenciació. "Aquesta és l'única via per a fer pujar els salaris, millorar la productivitat i, conseqüentment, la qualitat de vida dels ciutadans", ha manifestat. 

Puig ha advertit també que és "urgent" que es produïsca una "resurrecció" de la iniciativa europea perquè "els països europeus, actuant de manera aïllada i amb respostes nacionals no seríem més que agents secundaris o impotents davant dels nous reptes". 

D'altra banda, el cap del Consell ha realitzat un repàs dels esdeveniments més significatius ocorreguts en 2017, període que ha definit com un "moment de grans incerteses i d'atacs als fonaments de la Unió Europea". 

D'aquesta manera, s'ha referit a les primeres negociacions que s'han produït entre el Regne Unit i la Unió Europea després del Brexit, i ha asseverat que la Comunitat Valenciana no renuncia que el país anglosaxó "continue sent un dels grans protagonistes de l'ideal europeu". 

L'EUIPO, mostra de descentralització 

Durant el seu discurs en l'acte organitzat per l'EUIPO, al qual també han assistit el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, el president ha expressat "l'afecte institucional" i "personal" del Govern Valencià per aquesta institució, que, com ha recordat, representa la presència de les institucions comunitàries a Espanya i la Comunitat Valenciana. 

Tal com ha assegurat, l'EUIPO representa "aquesta Europa descentralitzada de la que a mi m'agradaria que els estats membres prengueren bon exemple" i, en l'àmbit provincial, ha propiciat "un pacte econòmic, social i acadèmic amb la realitat immediata d'Alacant". 

Finalment, Puig ha tingut també paraules en el seu discurs per a agrair la tasca del director executiu de l'EUIPO, Antonio Campinos, que abandonarà el seu càrrec en juliol de 2018 per a assumir la presidència de l'Oficina de Patents d'Europa a Munic.