Notícies

Ves enrere Ximo Puig defensa davant de les regions europees la necessitat d'alliberar les patents per a garantir una vacunació universal i ràpida

Ximo Puig defensa davant de les regions europees la necessitat d'alliberar les patents per a garantir una vacunació universal i ràpida

- El president afirma que la UE ha de garantir el compliment dels compromisos de lliurament per part de les grans farmacèutiques i assolir un augment de la capacitat de fabricació i distribució de vacunes
- Demana en el ple del Comité de les Regions explorar mecanismes per a compensar les empreses si s'opta per les 'llicències obligatòries' i exigeix la cooperació entre farmacèutiques per a augmentar-ne la producció
- "Europa és solidaritat i ara és l'hora de demostrar-ho i de fer història", afirma el responsable de la Generalitat

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat aquest dijous davant del Ple del Comité Europeu de les Regions (CdR) la necessitat d'alliberar temporalment les patents per a garantir una vacunació universal i ràpida.

Tal com va sol·licitar el 2 d'abril passat en la carta remesa al president del CdR, Apostolos Tzitzikostas, i a les presidències de la resta de regions, Ximo Puig ha reiterat, en una intervenció telemàtica, la necessitat de posicionar-se contra tres "perills": "el nacionalisme de les vacunes, el mercantilisme de les vacunes i la paràlisi de la burocràcia".

Puig ha plantejat, en primer lloc, que "Europa ha de garantir el compliment dels compromisos de lliurament per part de les grans empreses farmacèutiques". "Ens congratulem que l'arribada de vacunes estiga augmentant, però aquests vaivens, i la incertesa que generen, han d'acabar", ha dit. Per això, ha indicat que la UE "ha d'arbitrar tots els mecanismes necessaris per a assegurar solucions estables en el lliurament de vacunes".

Suspensió temporal de les patents

En segon lloc, s'ha referit també a la necessitat d'augmentar la capacitat de fabricació i de distribució de vacunes. Per això, ha demanat al Comité de les Regions que es tinguen en compte, com a mínim, tres opcions.

La primera opció és, tal com ha reivindicat, suspendre les patents de manera temporal. Ha recordat, en aquest sentit, que més de 60 excaps d'Estat i 100 premis Nobel ho han demanat i aquesta mateixa setmana des dels Estats Units s'han mostrat favorables a aquesta petició.

A més, ha plantejat també la possibilitat de compensar les empreses farmacèutiques si s'opta per les denominades 'llicències obligatòries'. "Defense les fórmules de compensació econòmica als laboratoris: és una obligació ètica i més eficient que protegeix la investigació de cara a la pròxima pandèmia", ha assenyalat.

Cooperació entre les farmacèutiques

Així mateix, s'ha mostrat partidari "d'exigir la cooperació entre empreses farmacèutiques per a augmentar la producció". "Ara mateix, segurament, la manera més efectiva d'accelerar la fabricació de vacunes és potenciar la col·laboració entre innovadors i productors que tinguen instal·lacions aprovades", per la qual cosa "és imprescindible que les institucions comunitàries intensifiquen al màxim aquesta via i que no només siga una qüestió voluntària entre les empreses".

Ximo Puig ha recordat que el virus que provoca la COVID-19 "ja ha matat més de tres milions de persones en tot el món en un sol any". Es tracta de "tants morts com en les batalles de Verdun i de Stalingrad juntes, les dues fites de les nostres guerres continentals", ha assenyalat.

"La pandèmia també ha provocat malaltia, un immens dolor i la crisi econòmica més gran després de la Segona Guerra Mundial". "Davant d'aquesta situació, ens podem quedar esperant? Podem veure les imatges de l'Índia, cremant cadàvers, i quedar-nos esperant? No, esperar no és una opció", ha continuat.

El president ha al·ludit al paper que ha d'exercir el Comité de les Regions per a combatre aquesta pandèmia i, en aquest sentit, ha indicat que la institució "ha alçat la seua veu per a advertir sobre la necessitat de donar una resposta ràpida i excepcional davant d'una situació extraordinària".

En aquest àmbit, ha defensat que "la vacuna és el principal actiu per a superar la pandèmia", per la qual cosa els governs estan obligats, amb tots els mitjans a l'abast, "a accelerar el ritme de vacunació".

Puig ha advertit que la pandèmia "encara no ha acabat" i que "es necessitaran milers de milions de vacunes a l'any per a tota la població mundial". "Ens hem de convéncer que, en aquest món globalitzat, ningú estarà segur fins que no ho estiguem tots i cada dia que passa sense que el Brasil, l'Índia o Àfrica estiguen protegides hi ha una bomba latent de possibles mutacions que retarden l'eixida definitiva".

Europa és solidaritat

Hem de ser "europeus solidaris per decència, europeus solidaris per intel·ligència", perquè "Europa és solidaritat i ara és l'hora de demostrar-ho i de fer història", ha assenyalat.

Així mateix, ha apostat per reduir la dependència d'instal·lacions en tercers països i per incrementar la capacitat de producció de medicaments. "Hem de capacitar les regions europees en l'accés als materials per a fabricar les vacunes i crear tot el coneixement necessari per a investigar, desenvolupar i distribuir-les", perquè "només així reforçarem l'autonomia estratègica d'Europa en l'àmbit més crucial: protegir la vida dels ciutadans", ha emfatitzat.

"Ni la burocràcia ni l'interés de les grans corporacions poden ser l'obstacle per a l'objectiu superior: una vacunació universal ràpida", ha assenyalat Puig, per a qui "aquest és hui el gran desafiament". "Ja no podem revertir el que va passar en el passat en els camps de batalla de Stalingrad o Verdun, però sí que som a temps de pal·liar aquest drama humà", ha dit.

Han seguit la seua intervenció 243 membres del CdR i més de 200 assistents, entre personal assessor, periodistes i funcionariat de les diverses institucions de la UE.