Noticias

Atrás Carlos Mazón propone mejorar la competitividad agrícola integrando “condiciones comerciales equitativas, seguridad fitosanitaria e innovación”

Carlos Mazón propone mejorar la competitividad agrícola integrando “condiciones comerciales equitativas, seguridad fitosanitaria e innovación”

  • El dictamen, que ha sido aprobado en la Comisión de Recursos Naturales (NAT) del Comité de las Regiones, se elevará al pleno de este organismo el próximo mes de noviembre
  • El president plantea “un sistema de inspección en origen” a nivel de la Unión Europea que garantice que los productos agrícolas importados de terceros países cumplan con nuestra normativa en sanidad vegetal para proteger las explotaciones y asegurar la sanidad alimentaria
  • Aboga por “una equiparación de políticas comerciales y fitosanitarias” que garantice que todos los acuerdos con terceros países “sean equitativos y mutuamente beneficiosos”, con la inclusión de cláusulas espejo
  • Urge a impulsar la investigación y la innovación agraria para hacer frente a la crisis climática, promover “una agricultura de precisión” y el uso del blockchain para avanzar en la transparencia y trazabilidad
  • Señala las prácticas comerciales desleales, el calentamiento global y la competencia en mercados sensibles a cambios geopolíticos como “grandes desafíos” y apuesta por abordarlos desde una estrategia “global, ambiciosa y realista”

Brussel·les.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha proposat aconseguir “una major equitat, innovació i coordinació fitosanitària” en polítiques agràries europees per a assegurar la productivitat, la competitivitat i la sostenibilitat en l’agricultura durant la presentació del seu dictamen sobre competitivitat agrícola davant el Comité de les Regions.

El dictamen, que ha sigut aprovat en la Comissió de Recursos Naturals (NAT) del Comité de les Regions, s’elevarà al ple d’este organisme el pròxim mes de novembre.

Amb el títol ‘Millorar la competitivitat agrícola regional de la Unió Europea: una estratègia global que integre condicions comercials equitatives i seguretat fitosanitària’, Carlos Mazón ha presentat esta proposta amb la finalitat de reforçar la política agrícola comuna (PAC) i posar de manifest “la urgència d’integrar i coordinar” en eixe marc altres polítiques que aborden els reptes actuals i futurs del sector “de manera clara, efectiva i sostenible per a tots els agricultors”.

En este sentit, ha assenyalat les pràctiques comercials deslleials, el calfament global i la competència en un mercat especialment sensible a canvis geopolítics o fluctuacions demogràfiques com els “grans desafiaments”, al mateix temps que aposta per abordar-los des d’una estratègia “global, ambiciosa i realista”.

Així, ha demandat polítiques que garantisquen que el sector siga “viable, sostenible i amb futur” perquè d’això depén la fortalesa dels territoris, “que són base i manteniment de tota l’activitat que desenrotllem, des del comerç a la gastronomia”.

Carlos Mazón ha reivindicat l’agricultura perquè és un sector “essencial i estratègic” en el desenrotllament econòmic i social, a més de ser “peça fonamental en el repte de la transició ecològica”.

Avançar en política agrària

En el seu discurs, el cap de l’executiu valencià ha plantejat “un sistema d’inspecció en origen” en l’àmbit de la Unió Europea que garantisca que els productes agrícoles importats de tercers països complisquen amb les nostres normatives sobre sanitat vegetal. D’esta manera, es protegirien les explotacions de plagues i malalties no presents en l’agricultura europea i s’asseguraria la sanitat alimentària.

Igualment, ha instat “una equiparació de polítiques comercials i fitosanitàries” que garantisca que els acords comercials amb tercers països siguen “equitatius i mútuament beneficiosos”.

Per a fer-ho, ha defés les clàusules espill perquè els productes importats complisquen amb els mateixos estàndards que els europeus. “Cal posar tots els mitjans per a protegir els nostres agricultors, garantir la seguretat i qualitat alimentària per a la ciutadania i fomentar, de manera real i efectiva, l’equitat i l’accés als mercats globals”- ha incidit el president.

De la mateixa manera, ha reclamat posar a la disposició dels agricultors “tecnologies que permeten obtindre noves i més resistents varietats” o respondre a les conseqüències del calfament global “valorant les solucions que contribuïsquen a compensar els desequilibris hídrics”.

Igualment, ha apostat per impulsar “una agricultura de precisió” i l’ús del blockchain per a avançar en la transparència de la cadena de subministrament i en la traçabilitat dels productes agrícoles i alimentaris “tant dels produïts a la Unió Europea com els de països tercers, des del seu origen fins al consumidor final”.

Per tot això, Carlos Mazón ha demandat “avançar” en les mesures necessàries per al camp amb la finalitat d’aconseguir una política agrícola “més eficaç, centrada en els productors, amb garanties i més recursos” per a dinamitzar l’ocupació, el creixement sostenible en les zones rurals d’Europa i garantir la suficiència i seguretat alimentària per als ciutadans.

Trobades prèvies

Prèviament a la presentació del dictamen, el president de la Generalitat ha mantingut diverses reunions preparatòries amb diferents membres del Comité de les Regions, com el secretari general del grup PPE, Heinz-Peter Kanpp, entre altres.

https://comunica.gva.es/va/detalle?id=386576095&site=373409432