Notícies

Ves enrere <h1> El PE augmenta un 58 % el pressupost del programa universitari Erasmus</h1>

<h1> El PE augmenta un 58 % el pressupost del programa universitari Erasmus</h1>

El pressupost destinat al programa de mobilitat universitària Erasmus augmentarà un 58 per cent en 2014-2020 respecte al període anterior, fins a situar-se en uns 4.920 milions d'euros. Així ho ha decidit este dimarts l'Eurocambra, al donar llum verda a una dotació de 14.775 milions d'euros destinada al nou programa Erasmus+, que reunix davall un mateix paraigua els projectes d'educació i formació de jóvens en l'estranger i incrementa el seu pressupost global en un 40 per cent.


Segons xifres de la Comissió Europea, en el cas d'Espanya, el pressupost per a la mobilitat d'estudiants universitaris passarà de 51,2 milions en 2013 a 53,4 en 2014, la qual cosa suposa un increment del 4,3 per cent.


El programa Erasmus+, aprovat per 632 vots a favor, 29 en contra i 30 abstencions, entrarà en vigor a partir de l'1 de gener de 2014, una vegada haja sigut aprovat formalment pel Consell. Este programa afavorirà la mobilitat dels jóvens d'entre 13 i 30 anys que vullguen estudiar, fer pràctiques o adquirir noves capacitacions professionals en països diferents al del seu lloc d'origen. En este sentit, permetrà a entre quatre i cinc milions de jóvens europeus traslladar-se a altres estats membres de la UE i inclourà beques per a activitats de voluntariat, així com, per primera vegada, programes esportius.


Increment pressupostari


Els eurodiputats han donat el seu vistiplau perquè el pressupost destinat a la part de mobilitat universitària del programa cresca des dels 3.100 milions d'euros del període 2007-2013 fins a un mínim de 4.920 milions d'euros per a 2014-2020, la qual cosa suposa un increment total del 58 per cent.


Erasmus+ destinarà per a pràctiques o formació laboral durant els pròxims set anys un poc més de 2.510 milions d'euros, i 576 milions d'euros més aniran destinats a la formació d'adults. Per la seua banda, els programes d'intercanvi en edat escolar no universitària rebran un desembossament mínim de 1.713 milions d'euros.


En el camp de l'educació, l'aprenentatge i la joventut, s'uniran davall el paraigua del programa Erasmus+ els programes actuals Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci, Grundtvig i Joventut en Acció. No obstant això, es mantindran les marques existents perquè són molt conegudes per la ciutadania.


Els intercanvis entre responsables d'associacions i entitats juvenils o activitats de voluntariat també podran optar al finançament d'Erasmus+.


Capítol esportiu


El nou programa europeu inclourà per primera vegada un apartat esportiu que se centrarà, en particular, en activitats que ajuden a combatre la violència, la discriminació o el dopatge. Esdeveniments esportius sense ànim de lucre que involucren uns quants països podrien ser també destinataris de finançament.


Préstecs per a estudiants de postgrau

A través d'Erasmus+, la Unió Europea destinarà 517 milions d'euros per a garantir préstecs de fins a 12.000 euros per als màsters d'un any o de 18.000 euros per als programes de dos anys en un altre país de la UE. Els eurodiputats han insistit en el fet que este nou sistema no reemplaçarà en cap cas les beques o sistemes de crèdits que puguen estar en marxa a nivell nacional ni impedirà la creació d'altres mecanismes de préstec en l'àmbit estatal.


Finançament més coincident amb les necessitats dels estudiants

El text acordat establix que les subvencions reflectiran el cost de vida del país d'acollida de l'estudiant i que les beques Erasmus+ quedaran eximides del pagament d'impostos en els països membres. A més, la unificació dels diferents programes també ajudarà a accelerar el desembossament de les beques als beneficiaris.


Intervencions dels eurodiputats espanyols


En el debat celebrat dilluns a la vesprada van prendre la paraula els següents eurodiputats espanyols (per orde d'intervenció):


Enrique Guerrero (S&D)


"El programa Erasmus ha permés que molts jóvens europeus se senten part no sols dels seus països, sinó també de la Unió Europea (...) És poc comprensible que en alguns països, com el meu, Espanya, en què el trànsit d'estudiants en l'una i l'altra direcció és dels majors dins de la Unió Europea, s'haja generat incertesa sobre el futur d'este programa."


Gabriel Mato (PPE)


"Apostem clara i rotundament pel programa Erasmus. I per això no puc deixar de lamentar i rebutjar les desafortunades manifestacions del portaveu de la Comissaria d'Educació respecte a la posició del Govern d'Espanya. Que no existisca cap dubte: Espanya, que és l'estat membre que més participants té en el programa, garantix que tots els estudiants reben l'ajuda lineal amb què comptaven quan es van inscriure en el programa."


Izaskun Bilbao (ALDE)


"Este és un dels grans èxits de la Unió, visibilitza bé que Europa servix per a quelcom i ha animat molts jóvens a mobilitzar-se per a mantindre i millorar un programa que els servix, els ajuda i els vincula al que fem ací tots els dies: política europea (...) hem sabut també que hi ha retallades que decidixen ministres a Madrid, com el ministre espanyol d'Educació, en contra de l'interés de Brussel·les."

Ref. : 20131118IPR25531
 
Vore notícia