Notícies

Ves enrere <h1> Europa creativa: 1.400 milions per a finançar les arts i la creació a Europa</h1>

<h1> Europa creativa: 1.400 milions per a finançar les arts i la creació a Europa</h1>

El nou programa Europa Creativa, aprovat este dimarts per l'Eurocambra, finançarà en els pròxims set anys la mobilitat de les obres d'art i els artistes europeus, així com l'adaptació del sector audiovisual a l'era digital. El programa preveu la creació d'un mecanisme de garantia de préstecs per a micro, xicotetes i mitjanes empreses en camps com les traduccions literàries, els videojocs, les obres de teatre, les coproduccions cinematogràfiques, el subtitulat i el doblatge.


"Crec que [Europa Creativa] obri una nova era. La varietat lingüística, el foment del patrimoni cultural, material i tangible i la competitivitat del sector audiovisual europeu. Tots estos són elements compresos en este informe", ha afirmat l'eurodiputada socialista italiana i ponent del text Silvia Costa, qui ha advertit que "la cultura és un valor en crisi, però és un valor econòmic. Sense el seu creixement no hi haurà sostenibilitat ni inclusió".


Els actuals programes MEDIA, MEDIA Mundus i Cultura queden ara reorganitzats en un mateix marc, que inclou dos subprogrames (MEDIA i Cultura), amb un pressupost global de més de 1.400 milions d'euros per al període 2014-2020.


"El nou mecanisme de garantia de préstecs hauria d'exercir un efecte palanca de cara a l'obtenció de fons per a les microempreses dels sectors culturals i creatius", consideren els eurodiputats. Tots els possibles responsables de projectes culturals i creatius, incloent-hi els creadors de videojocs, companyies de teatre o artistes del carrer, tindran accés a finançament a través de préstecs en els bancs europeus, que estaran garantits en part a través del nou mecanisme.


En el camp audiovisual, les pel·lícules, els videojocs i multimèdia, els documentals o els curtmetratges es podran finançar a través del programa Europa Creativa. El Parlament Europeu ha inclòs una disposició específica per al subtitulat de pel·lícules, el doblatge i l'audiodescripció. En este sentit, s'espera millorar la distribució dels films europeus fora del mercat nacional.


El text ha sigut aprovat amb 650 vots a favor, 32 en contra i 10 abstencions. El nou programa es posaria en marxa a partir de gener de 2014, una vegada el Consell hi haja donat també el seu vistiplau.

Ref. : 20131115IPR24721