Notícies

Ves enrere El IVIA aconsegueix finançament europeu per a combatre la Xylella fastidiosa, bacteri que afecta l’olivera i unes altres fruiteres

El IVIA aconsegueix finançament europeu per a combatre la Xylella fastidiosa, bacteri que afecta l’olivera i unes altres fruiteres

Xylella fastidiosa és un bacteri amb gran potencial de dany econòmic per als cultius mediterranis

- Amb 350.000 euros, el nou projecte europeu XF Actors reforça l'acció de la conselleria d'Agricultura contra aquesta amenaça

- XF Actors avaluarà el potencial diseminador pel territori de la UE, establirà les estratègies en zones lliures del patogen i en regions ja infectades

(03/07/2016) L'Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA) ha aconseguit un total de 350.000 euros de finançament del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea per a la recerca del bacteri Xylella fastidiosa, que afecta l'olivera, a la vinya, a diversos fruiters i nombroses plantes ornamentals en diferents països i ha sigut detectada a Itàlia en 2013 i a França en 2015.

Encara que fins avui no ha sigut identificada a Espanya, Xylella fastidiosa és un bacteri amb gran potencial de dany econòmic per als cultius mediterranis. Es dispersa mitjançant vectors (insectes xupladors) i ataca a diverses plantes d'utilitat econòmica, com la vinya, l'olivera, l'ametler, la prunera, el presseguer i els cítrics, sense que existisquen actualment mètodes eficaços de curació. Per aquest motiu, a Itàlia i França solament s'ha pogut actuar eradicant i cremant les plantes contaminades i prohibint la circulació de plantes de les zones afectades.

El projecte europeu ‘Xylella Fastidiosa Active Containment Through a multidisciplinary-Oriented Research Strategy' (XF Actors), tindrà una durada de quatre anys i respon a la necessitat urgent de millorar la prevenció, la detecció primerenca i el control de Xylella fastidiosa. Un dels seus objectius és avaluar el potencial de disseminació del bacteri pel territori de la UE i establir estratègies de prevenció en les zones lliures del patogen.

El projecte permetrà establir una estratègia de gestió global integrada de les malalties associades a Xylella fastidiosa que puga aplicar-se tant a l'agricultura ecològica com a la gestió integrada, per a evitar la propagació del bacteri i controlar els seus impactes econòmics, ambientals i socials.

Les accions proposades complementen a les prèviament realitzades pel IVIA sobre aquest bacteri i a les quals s'actualment es realitzen en el marc del projecte europeu POSA'T, en marxa des de finals de 2015, en el qual col·labora un consorci de 10 països. En XF Actors participen 29 entitats de 14 països (10 de la Unió Europea més els Estats Units, Brasil, Taiwan i Costa Rica). Estan presents institucions d'àmbit supranacional, com el Joint Research Centre de la Comissió Europea o la EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organisation). El pressupost total del projecte és de 6,9 milions d'euros, finançats al 100% per la UE.

Per part del IVIA col·laboren experts en modelització matemàtica, bacteriologia, teledetecció i sensors. Els treballs es divideixen en 10 blocs, participant el IVIA en varis d'ells i sent el responsable del bloc denominat "Avaluació regional de riscos per a anticipar-se a l'amenaça i impactes de les malalties a associades a X. fastidiosa".

Para consultar esta información en el portal pulse aquí