Notícies

Ves enrere El secretari autonòmic per a la Unió Europea anuncia el reforç de l’Oficina de la Generalitat que coordina el Programa de cooperació entre regions del Mediterrani, el pressupost del qual superarà els 250 milions d’euros en 2023

El secretari autonòmic per a la Unió Europea anuncia el reforç de l’Oficina de la Generalitat que coordina el Programa de cooperació entre regions del Mediterrani, el pressupost del qual superarà els 250 milions d’euros en 2023

  • Joan Calabuig qualifica l'Oficina de la Generalitat de “referent” en el desenvolupament d'aquest programa europeu perquè impulsa desenes de projectes per tot el Mediterrani
  • El secretari autonòmic ha participat en l'acte de commemoració del Dia del Mediterrani, que enguany s'ha celebrat a València
  • L'esdeveniment ha consistit en una exposició fotogràfica, la projecció d'una selecció de vídeos i un tast de vins procedents de França, Itàlia, el Líban, Tunísia i la Comunitat Valenciana

El secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, ha avançat el reforç de l’Oficina de la Generalitat que coordina el Programa europeu de cooperació entre regions del Mediterrani ENI CBC MED, el pressupost del qual superarà els 250 milions d’euros en 2023.

El secretari autonòmic ha fet aquestes manifestacions en la inauguració de l’acte que commemora el Dia del Mediterrani, que enguany s’ha celebrat a València amb el lema Sent el Mediterrani.

Durant la seua intervenció, Calabuig ha assegurat que el programa de cooperació és “el més important que té la Unió Europea per al suport i el desenvolupament de l’economia, el comerç i l’ocupació en tot l’àmbit Mediterrani”.

En aquest sentit, ha explicat que es tracta d’un programa de veïnatge, que està coordinat en gran part des de l’Oficina de la Generalitat a València, i que amb la incorporació recent d’Algèria i Turquia ja compta amb la participació de pràcticament tots els països del Mediterrani. A més, ha valorat que la UE incremente un 25 % la seua dotació pressupostària en 2023, per la qual cosa passarà dels actuals 200 milions a més de 250 milions d’euros l’any que ve.  

En el transcurs de l’acte, Calabuig ha destacat el treball que realitza l’Oficina de la Generalitat a València amb la Comissió Europea, que ha qualificat de “referent” en el desenvolupament de programes europeus com el de cooperació entre països del Mediterrani. Així mateix, ha explicat que aquesta oficina està impulsant desenes de projectes per tot el Mediterrani, especialment dirigits al desenvolupament d’iniciatives relacionades amb la sostenibilitat, la digitalització i la participació, per part de joves emprenedors.

Finalment, el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes ha fet referència al Programa ENI CBC MED, que té com a objectiu primordial “promoure la col·laboració entre emprenedors, centres educatius, universitats i altres entitats, amb la finalitat d’elaborar projectes conjunts que ajuden al desenvolupament econòmic, especialment dels països de la ribera del Mediterrani, en àmbits com el desenvolupament sostenible, la gestió de l’aigua, la digitalització o l’agroalimentació, entre altres”.

L’esdeveniment, celebrat al palau de les Comunicacions de València, també ha comptat amb la participació del nou director general de l’Autoritat de Gestió del Programa ENI CBC MED, Roberto Raimondi; la directora general de Relacions amb la Unió Europea i l’Estat, Daría Terrádez; el director de Casa Mediterrani, Andrés Perelló, i l’experta en medi ambient per a la Unió pel Mediterrani Cristina Cardenete, entre altres.

Sent el Mediterrani, una manera única de celebrar el Dia del Mediterrani

El Programa ENI CBC MED ha organitzat l’esdeveniment Sent el Mediterrani per a celebrar el Dia del Mediterrani, instaurat de manera oficial l’any 2020, que ha consistit en una exposició fotogràfica, un tast de vins i la projecció de vídeos per a donar a conéixer els projectes desenvolupats pel programa de cooperació entre països del Mediterrani.

Sota el títol Rostres i llocs del Mediterrani s’ha exposat una selecció d’imatges dels projectes finançats pel Programa ENI CBC MED, amb la qual s’ha pretés mostrar l’impacte positiu de la cooperació entre els països del Mediterrani en les persones, les comunitats i el medi ambient.

Així mateix, s’ha pogut gaudir d’un tast de vins procedents de França, Itàlia, el Líban i Tunísia, així com de la Comunitat Valenciana, i s’ha pogut conéixer l’origen i l’evolució del sector vitivinícola en cadascuna d’aquestes regions, així com els productes alimentaris produïts pel projecte.

Finalment, s’ha projectat una sèrie de vídeos en els quals els diversos beneficiaris dels projectes desenvolupats pel programa de cooperació expliquen com perceben el Mediterrani.

https://comunica.gva.es/va/detalle?id=367639711&site=174860102