<h1> Horitzó 2020- més suport per a pimes i nous investigadors</h1> - Fundación CV
Ves enrere <h1> Horitzó 2020- més suport per a pimes i nous investigadors</h1>
<h1> Horitzó 2020- més suport per a pimes i nous investigadors</h1>
El PE ha aprovat este dijous el programa marc d'investigació i innovació Horitzó 2020 per als pròxims set anys, dotat amb 70.200 milions d'euros. El programa reforça el suport a les pimes i busca atraure més persones cap a les ciències i científics al programa, així com destinar fons per a la investigació en fonts d'energia no fòssils. Horitzó 2020 substituïx el Sèptim Programa Marc d'Investigació. La socialista espanyola Teresa Riera és una de les ponents del programa.
"Després de llargues negociacions i un gran esforç per part dels meus col·legues, hui, per fi, hem aprovat el paquet Horitzó 2020. Estic molt satisfeta amb el resultat obtingut, que ajudarà a promoure l'excel·lència científica a Europa, reforçar el lideratge industrial i recolzar les pimes amb un pressupost total superior als 70.000 milions", ha afirmat la presidenta de la Comissió d'Indústria i Investigació i líder negociadora per part del Parlament, Amalia Sartori (PPE, Itàlia).
El programa Horitzó 2020, format per quatre propostes legislatives acordades amb el Consell i aprovades en la votació final de l'Eurocambra, consistix en tres pilars bàsics:
-
.Canvis socials: inclou inversions en sanitat, energia, transport, acció pel clima i projectes relacionats amb la seguretat i la llibertat.
-
.Excel·lència científica: inclou beques per a investigadors d'alt nivell, inversions en tecnologies futures i formació per a investigadors.
-
.Lideratge industrial: inclou inversions en biotecnologia i tecnologies espacials, accés a finançament i suport per a xicotetes empreses innovadores.
Suport per a pimes i energia
Els eurodiputats van fixar com a objectiu que almenys l'11 per cent del pressupost d'Horitzó 2020 (al voltant de 7.700 milions d'euros) vaja destinat a les xicotetes i mitjanes empreses. A més, hi haurà un departament especialitzat en este tipus d'empreses, amb el seu propi pressupost, per a garantir-los un entorn favorable en les licitacions.
D'altra banda, els parlamentaris van reservar un 85 per cent de la part del pressupost dedicada a l'energia (equivalent a uns 5.400 milions d'euros) per a la investigació en fonts d'energia no fòssils.
Atraure noves persones a la investigació
Els negociadors de l'Eurocambra van garantir que al voltant de 750 milions d'euros d'Horitzó 2020 s'invertiran en mesures per a incrementar el nombre d'investigadors que participen en el programa. En este sentit, els eurodiputats pretenen atraure nous sol·licitants de fons i promoure l'establiment d'una xarxa de contactes entre instituts d'investigació.
Així mateix, el PE ha assegurat que més de 400 milions d'euros es dedicaran als projectes de "Ciència amb i per a la societat", destinats a atraure jóvens estudiants a emprendre carreres de ciències, promoure la igualtat de gènere i animar els ciutadans a prendre part en l'educació científica.
Pressupost i pròximes etapes
El pressupost acordat per a 2014-2020 és de 70.200 milions d'euros (segons els preus de 2011). Els principals apartats són "Canvis socials" (que rebrà un 39 per cent del pressupost total), "Excel·lència científica" (32 per cent) i "Lideratge empresarial" (22 per cent).
Després de l'aprovació del Parlament, el programa encara ha de rebre el vistiplau dels estats membres en les pròximes setmanes. Horitzó 2020 donarà el tret d'eixida l'1 de gener de 2014.
Intervencions dels eurodiputats espanyols
En el debat celebrat dimecres a la vesprada van prendre la paraula els següents eurodiputats espanyols (per orde d'intervenció):
Teresa Riera Madurell (S&D), ponent
"Els nostres científics i la indústria europea passen per moments molt difícils, sobretot en alguns dels nostres estats membres, i era la nostra responsabilitat que Horitzó 2020 no patira cap retard. (¿) Una economia basada en el coneixement exigix excel·lència científica i lideratge industrial sustentat en la innovació i, al mateix temps, exigix donar respostes innovadores als reptes socials que més preocupen a la ciutadania."
Francisco Sosa Wagner (NI)
"Lamente que les humanitats i les ciències socials no tinguen un lloc més destacat i que la investigació individual siga tan poc valorada. Si ací vinguera Rousseau amb el seu Discurs sobre l'origen i els fonaments de la desigualtat entre els hòmens, no obtindria suport perquè ni tindria equip ni el seu treball aportaria cap valor a la indústria o a l'economia. I el mateix li haguera ocorregut a Kant amb el seu Crítica de la raó pura."
Pilar del Castillo Vera (PPE)
"Probablement després de la política agrícola comuna, la política d'investigació comuna ¿o almenys finançada amb un programa comú¿ és l'altra bandera emblemàtica de la Unió Europea des de fa molts anys ja. (¿) Hui més que mai, en este moment de crisi a Europa, la investigació és la força motora, al final i a mitjà termini, per a tornar a tindre una posició amb capacitat competitiva en el món."
Izaskun Bilbao Barandica (ALDE)
"L'aposta financera i els conceptes que conté Horitzó 2020 han d'animar els estats a entendre que gastar en innovació és invertir i evitar retallades. Necessitem talent, generar sinergies tècniques i financeres i fomentar les col·laboracions publicoprivades."
Vore notícia