Notícies

Ves enrere La Comunitat Valenciana proposa transformar el Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització en un instrument centrat en mesures de prevenció

La Comunitat Valenciana proposa transformar el Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització en un instrument centrat en mesures de prevenció

La Comunitat Valenciana proposa la transformació del Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització en un instrument centrat en mesures preventives i d'anticipació. Així ho ha defensat el delegat del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, davant del Comité de les Regions a Brussel·les. 

El dictamen, fruit del treball conjunt d'agents socioeconòmics valencians i la Generalitat, ha estat coordinat pel president Ximo Puig i per l'expert Juan Ángel Poyatos. Aquest document pretén fer front a l'actual model que únicament intervé 'a posteriori' per a tractar de pal·liar les conseqüències d'acomiadaments massius. 

La creació d'aquest fons europeu en 2007 està destinada a mitigar els efectes de la crisi en l'àmbit laboral, per tal d'ajudar els treballadors i treballadores acomiadats com a conseqüència de la globalització dels mercats. Des de llavors, la Comunitat ha sigut un dels territoris amb un nombre més gran de sol·licituds i beneficiaris, ja que s'han repartit prop de 17 milions d'euros entre els sectors de la ceràmica, tèxtil, construcció, calçat i metall. 

Per això, l'actual proposta valenciana busca incorporar a aquest fons totes les persones "amenaçades d'acomiadament", perquè, amb independència de les mesures provinents d'altres programes europeus, puguen rebre ajuda directa d'aquest fons. 

Una de les modificacions que proposa el dictamen coordinat per Puig, i que té el suport de nombroses regions, suggereix atenció prioritària als nous reptes que han d'afrontar les empreses: digitalització i transició tecnològica i mediambiental vinculada al canvi climàtic. A més, un altre dels canvis inclou dedicar molta més atenció als sectors més vulnerables de la ciutadania, com els majors de 54 anys, els menors de 30 anys o les minories ètniques, entre altres. 

Amb aquestes mesures, des de la Comunitat es pretén frenar l'anomenada "geografia del descontentament" dels ciutadans i les ciutadanes, és a dir, la desil·lusió provocada per la crisi econòmica i social i, com a conseqüència, la seua desafecció vers les institucions públiques. 

La proposta, l'aprovació definitiva de la qual depén del Parlament Europeu, a més d'incloure l'ampliació de les missions del fons, també planteja un canvi de nomenclatura a Fons Europeu de Suport a les Transicions.

Dictamen del Comité Europeo de las Regiones – Fondo Europeo de Adaptación a la Globalización

 fuente: gva.es  #FCVRE