Notícies

Ves enrere La Comunitat Valenciana protagonitza la sessió constitutiva del Comité de les Regions de la legislatura 2020-2025

La Comunitat Valenciana protagonitza la sessió constitutiva del Comité de les Regions de la legislatura 2020-2025

  • El president destaca que la Comunitat s'haja convertit simbòlicament en "la capital de la música" a Europa durant la sessió inaugural, que ha obert la Jove Banda Simfònica de l'FSMCV
  • Ximo Puig defensa que les regions participen en la presa de decisions de la Unió Europea en qüestions com l'emergència climàtica
  • El responsable del Consell subratlla que les més de 550 bandes valencianes són "un fenomen únic en el món", amb 40.000 músics i músiques, 60.000 estudiants i 200.000 persones associades

 

Brussel·les La Comunitat Valenciana s'ha convertit en la protagonista de la sessió constitutiva del Comité de les Regions de la legislatura 2020-2025, amb la interpretació de l'himne europeu a càrrec de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mostrat "l'orgull" que representa mostrar en les institucions europees un patrimoni musical que té més de 200 anys d'història i que converteix simbòlicament la Comunitat Valenciana en "capital de la música a Europa".

Durant la seua intervenció, el responsable del Consell ha subratllat que "la impressionant xarxa de bandes de música" que atresora la Comunitat Valenciana és "la seua manifestació cultural més singular", així com un bé d'interés cultural que "barreja en cada banda homes i dones, xiquets i jubilats, gent de totes les classes socials".

Sobre aquest tema, ha assegurat que es tracta "d'un fenomen únic en el món", que té "més de 550 bandes, amb 40.000 músics i músiques, 60.000 estudiants i més de 200.000 persones associades". "Hi ha més bandes que pobles i ciutats i concentrem la meitat de les bandes de música de tot Espanya", ha recalcat.

La Jove Banda Simfònica, dirigida per Rafa García i composta per joves de 18 a 28 anys procedents de totes les comarques valencianes, ha donat visibilitat a la riquesa cultural d'aquest moviment artístic declarat bé d'interés cultural des de la seu del Parlament Europeu, on ha tingut lloc la primera sessió del Comité de les Regions. Fins allí s'ha desplaçat una delegació, integrada també per la presidenta de l'FSMCV, Daniela González.

"Enfront de la por i la divisió, les nostres societats musicals són un exemple d'unió en la diversitat, de cultura europea, de fraternitat i d'un futur d'Europa basat en els valors de la Il·lustració", ha destacat el president.

Protagonisme de les regions

Prèviament, en declaracions als mitjans de comunicació, el president -que ha estat acompanyat del secretari autonòmic per a la Unió Europea, Joan Calabuig- ha defensat la importància que les regions participen en la presa de decisions de la Unió Europea davant dels "temps complexos" de la nova legislatura 2020-2025.

Per això, el titular del Consell ha afirmat que s'ha de "fer front a qüestions tan importants com la gestió del post-Brexit, en el qual tenim molt a dir perquè hi ha 20.000 valencians que viuen al Regne Unit i 100.000 britànics que viuen a la Comunitat Valenciana".

A més, ha assegurat que les regions comunitàries han de "participar directament en els nous reptes d'Europa" per a "tindre veu" davant de "la rellevància de tot el que significa una transició justa dins del Pacte Verd Europeu" que, com ha expressat, ha de "ser un pacte just" i ha reclamat "una mirada europea sobre el Mediterrani", un territori que ha qualificat de "zona zero del canvi climàtic".

"La realitat d'Europa va molt més enllà dels estats", ha afegit Puig, que ha defensat que "les regions han de tindre un paper molt més decisiu del que han tingut en aquest moment" per a "participar de les dinàmiques europees".

En aquest sentit, ha destacat la participació que les regions han de tindre en la Conferència sobre el Futur d'Europa, l'instrument de participació que la Unió Europea posarà en funcionament durant els pròxims dos anys per a fixar les prioritats de la institució comunitària.