Notícies

Ves enrere La Comunitat Valenciana treballarà amb la finalitat d'aconseguir més fons per als programes europeus amb més execució com el de Garantia Juvenil

La Comunitat Valenciana treballarà amb la finalitat d'aconseguir més fons per als programes europeus amb més execució com el de Garantia Juvenil

 

La Comunitat Valenciana treballarà per aconseguir més fons per als programes europeus que marxen a bon ritme i en els quals l'execució té un grau més elevat i, en molts casos, per damunt de la mitjana nacional, com és el cas del Programa de Garantia Juvenil. 

La Comissió Europea ha deixat oberta aquesta porta després de les reunions que ha mantingut aquesta setmana a Brussel·les el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, amb el director de Política Regional de la Comissió Europea, Eric Von Breska, i la directora general adjunta d'Ocupació, Assumptes Socials i Inclusió de la CE, Adriana Sukova, encarregats de gestionar, respectivament, el FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) i l'FSE (Fons Social Europeu). A aquestes reunions van assistir també la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, M. José Mira, i el director general de Finançament i Fons Europeus, Andreu Iranzo. 

"Tant per part d'aquests representants com des de la REPER (Representació Permanent d'Espanya davant de la Unió Europea), se'ns ha felicitat per la gestió dels programes, en concret pel grau d'execució aconseguit fins al moment i per les quantitats assignades", ha assenyalat Soler. 

Entre els casos més destacats figura el programa Avalem Joves Plus del Servef, que actualment se situa en un 134 % de despesa certificada respecte als objectius fixats per a desembre de 2018, quan la mitjana de les comunitats està en el 90 %, ha subratllat Vicent Soler. 

El conseller ha recordat que el cas d'aquesta iniciativa, que ha beneficiat milers de joves valencians que han sigut contractats a través de les entitats locals, és encara més significatiu, "ja que per al seu desenvolupament vam haver de rescatar 44 milions de fons europeus destinats a ocupació juvenil que no havia executat l'anterior consell". 

Així mateix, les autoritats europees també s'han interessat per la gestió duta a terme per la Generalitat del Programa de Garantia Juvenil, orientat a facilitar l'accés laboral dels joves de fins a 29 anys, i han demanat la documentació relativa a aquest projecte a la Comunitat Valenciana, la gestió del qual podria ser considerada un cas d'èxit. 

Una visita "molt productiva" 

"La nostra valoració global de les trobades mantingudes a Brussel·les és molt satisfactòria. Hem comprovat de primera mà que en les institucions europees valoren el treball que fem a la Comunitat Valenciana, i que a poc a poc anem recuperant el crèdit perdut", ha explicat el conseller. 

Vicent Soler, Maria José Mira i Andreu Iranzo també han mantingut reunions de treball amb l'eurodiputada espanyola, Eider Gardiazábal, que és membre de la Comissió de Pressupostos del Parlament Europeu; amb Helmut von Glasenapp, secretari general de l'Associació Europea d'Inversions a llarg termini en infraestructures socials; i amb Jordi Torrebadellas, cap adjunt de la Unitat Espanya, i amb Laura Hageman, responsable de Comunitat Valenciana en la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea, entre altres. 

"Aquest és l'inici d'una nova etapa de col·laboració", ha emfatitzat el conseller d'Hisenda. "Veníem d'una fase, amb l'anterior executiu, en la qual molts programes operatius estaven sense executar i respecte d'altres hem hagut de refer una part important del que s'havia executat perquè hi havia carències de justificació que obligaven a descertificar despeses i haver d'aprovar-ne altres noves". 

"L'etapa anterior també es va caracteritzar pels pagaments bloquejats per la Comissió Europea, com a resultat de la desconfiança generada per totes aquestes carències i pels casos de corrupció que afectaven dirigents polítics de l'anterior govern autonòmic. Tot això va derivar en una imatge pèssima davant de les autoritats europees, que a poc a poc estem recuperant", ha explicat Vicent Soler. 

La comitiva valenciana ha visitat també l'oficina de la Comunitat Valenciana a Brussel·les per a conéixer de prop el treball que fa el personal destinat a aquest departament. "És important mantindre un diàleg i una col·laboració contínua i constant amb les autoritats comunitàries perquè això ens ajuda en la nostra tasca de gestió dels fons europeus", ha destacat el titular d'Hisenda. 

Pròxima cita 

En aquesta línia, el director general de Finançament i Fons Europeus, Andreu Iranzo, es troba aquest dijous a Madrid per a assistir a una reunió sobre les propostes noves per a la política de cohesió del programa 2021-2027. 

A més, també viatjarà la setmana que ve a Valladolid per a assistir a una reunió sobre el Programa europeu d'ocupació juvenil entre representants de la Comissió Europea, del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social i de les comunitats autònomes.