La Fe participa en un projecte europeu que estudia l'efecte tòxic dels fàrmacs - Fundación CV
Ves enrere La Fe participa en un projecte europeu que estudia l'efecte tòxic dels fàrmacs
La Fe participa en un projecte europeu que estudia l'efecte tòxic dels fàrmacs
L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) participa en el projecte europeu "Hepatic and Cardiac Toxicity Systems modelling (HeCaToS)" per a estudiar les respostes adverses a medicaments que actualment no es poden predir en els assajos clínics.
Un total de 14 grups d'investigació i empreses de biotecnologia de diferents països col·laboren en esta ambiciosa iniciativa, els resultats del qual permetran anticipar potencials efectes tòxics del tractament que actualment s'administra als pacients, evitant efectes secundaris i optimitzant els recursos sanitaris.
El II La Fe participa en HeCaTos a través de la Unitat d'Hepatologia Experimental (UHE) i la Unitat de Medicina Regenerativa i Trasplantament Cardíac (RETRACAR) i les seues investigacions se centraran fonamentalment en els efectes adversos de medicaments en el fetge i el cor.
Un pressupost de 1,4 milions d'euros
Els investigadors valencians treballaren tant amb models cel·lulars in vitro com amb mostres de pacients, amb l'objectiu de modelitzar els patrons moleculars associats a respostes adverses, per a la qual cosa compten amb un pressupost de 1.490.000 euros per als pròxims cinc anys.
En les investigacions s'aplicaran els recents avanços en química computacional, biologia i toxicologia per a crear "in silico" models predictius. És a dir, es generarà un model computacional que permetrà modelizar la resposta a medicaments i els seus potencials efectes adversos que pot produir-se en el camp hepàtic i cardíac, així com en el camp molecular, estructural i funcional. Es tracta d'una investigació els resultats del qual tindran un gran impacte social, econòmic i sanitari.
El grup d'Hepatologia Experimental de l'IIS La Fe (UHE) té una àmplia trajectòria en estudis de toxicitat i metabolisme de fàrmacs, en hepatòcits humans i diversos models cel·lulars in vitro. Recentment, han incorporat noves tecnologies en els seus estudis com els assajos multiparamètrics de toxicitat i la metabolòmica.
Per la seua banda, el grup la Unitat de Medicina Regenerativa i Trasplantament Cardíac (RETRACAR), té àmplia experiència en teràpia cel·lular en fases preclíniques i clíniques relacionades amb el trasplantament cardíac. A més, este grup ha desenrotllat diferent models animals que mimetitzen malalties cardiovasculars en humans i models cel·lulars in vitro per mitjà de cardiomiocits en cultiu, per a estudiar i avaluar les propietats cardiotòxiques o cardioprotectives dels fàrmacs.
Estratègia d'internacionalització
El projecte HeCaToS s'emmarca dins de l'estratègia d'internacionalització que s'està fomentant des de l'IIS La Fe, apostant per la cooperació entre universitats, hospitals, centres d'investigació i empreses a nivell Europeu.
En este línia, en els últims mesos s'han aprovat diversos projectes internacionals en què col·laboraran grups d'investigació de l'IIS La Fe com l'HEAL (Automated Protection and Healing Programari Solutions), ExPO-r-NeT (European Expert Paediatric Oncology Reference Network for Diagnostics and Treatment) i Beyond Sitges (Learning from integrated eCare practice and promoting deployment in European regions).
Vore notícia