Notícies

Ves enrere 'La nova PAC impulsarà una millora de les explotacions i la competitivitat agrària'

'La nova PAC impulsarà una millora de les explotacions i la competitivitat agrària'

El secretari autonòmic d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, Joaquín Vañó, ha assegurat que la nova Política Agrícola Comuna (PAC) impulsarà una millora de les explotacions i la competitivitat de la producció agrària, encara que, per a això, ha subratllat la necessitat d'evitar la pèrdua de recursos financers de l'agricultura valenciana.

Joaquín Vañó ha realitzat estes declaracions durant la inauguració del congrés internacional "Aplicació de la reforma de la PAC a Espanya", organitzat per la Unió d'Agricultors i Ramaders.

El secretari autonòmic ha destacat la unió de tots els representants del sector agrari de la Comunitat per a aconseguir, a través del diàleg i el consens, una posició valenciana única davant de la proposta de reforma que va fer la Comissió Europea, i també per a defendre eixa posició valenciana en totes les instàncies possibles.

Esta col·laboració ha permés que la posició d'Espanya incorporara la major part dels nostres plantejaments, a més de millorar en gran manera la major part dels punts que, en la proposta inicial, podien ser més perjudicials per a l'agricultura valenciana.

En este sentit, Vañó ha indicat que com a fruit d'esta iniciativa no és previsible que el nou pagament bàsic supose un canvi substancial respecte al pagament únic i aportarà també alguna millora, com el nou règim de xicotets agricultors.

Infrafinançament de la PAC a l'agricultura valenciana

No obstant això, el secretari autonòmic d'Agricultura ha aprofitat l'ocasió per a al·ludir a l'infrafinançament de l'agricultura valenciana en el marc de la PAC enfront d'altres models agraris. Així, sectors agroalimentaris estratègics de la Comunitat, com l'hortofructícola, el de plantes ornamentals o el porcí, entre altres, no han tingut pràcticament cap ajuda econòmica.

Esta situació, unida a les característiques minifundistes de la nostra estructura agrària o el poc pes dels productes propis de l'agricultura continental, especialment cereals i plantes industrials, deixa el sector agrari de la Comunitat en una posició de debilitat econòmica en comparació al d'altres zones d'Espanya i Europa.

Vañó ha expressat la seua satisfacció pel fet que la nova reforma de la PAC aprofundirà en la direcció de reduir els desequilibris i les diferències entre països, entre sectors i entre agricultors que existixen actualment.

A pesar de ser una de les regions amb menys ajudes procedents de la PAC, cal destacar que la Comunitat ha rebut des de l'adhesió a la UE més de 4.600 milions d'euros en subvencions.

Vore notícia