Notícies

Ves enrere Medi Ambient planta més de 1.000 teixos com a part d'un projecte per a millorar ecosistemes forestals amenaçats

Medi Ambient planta més de 1.000 teixos com a part d'un projecte per a millorar ecosistemes forestals amenaçats

La Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, a través del Centre d'Investigació i Experimentació Forestal de la Comunitat (CIEF), desenrotlla, en el Parc Natural de Chera-Sot de Chera, un projecte experimental per a restaurar ecosistemes forestals amenaçats.

El projecte, denominat Creació de Nuclis de Dispersió i Reclam, consistix a plantar, en parcel·les reduïdes, espècies considerades clau, d'elevat valor ambiental, que permetran restaurar el bosc i millorar-lo. Centrat, de manera significativa en les teixedes, considerat hàbitat prioritari per la Unió Europea i pertanyent a la Xarxa Natura 2000.

Així, enguany s'han plantat més de 1.000 exemplars de diferents espècies, entre les que destaca el teix com a espècie més representativa. Juntament amb el teix s'han repoblat estes xicotetes parcel·les amb altres espècies com ara l'auró, el roure de fulla xicoteta, el server, la savina o l'alborç.

Tots els exemplars utilitzats procedixen dels vivers del Centre d'Investigació i Experimentació Forestal de la Comunitat i, per tant, complixen tots els criteris de qualitat necessaris que asseguren que les plantes creixeran amb èxit.

"L'elecció d'este tipus d'espècies no és casual -ha explicat el director general del Medi Natural, Alfredo González- es tracta d'un determinat tipus de plantes que es caracteritzen per generar relacions mutualistes amb la fauna. És a dir, atrauen els animals i, al mateix temps, estos podran dispersar les llavors en altres zones".

Estes plantes, al ser productores de fruits carnosos propicien un efecte de reclam o atracció d'una determinada fauna. La fauna troba recursos nutritius i, al seu torn, regurgita o defeca llavors d'altres espècies preparades per a germinar. D'esta manera, afavorix l'evolució del bosc cap a formacions més madures i amb major biodiversitat.

Regeneració després dels incendis

Així mateix, una altra de les característiques fonamentals de les espècies utilitzades és la de la seua capacitat rebrotadora. La major part d'estes espècies rebroten després dels incendis, amb la qual cosa donen capacitat d'autoregeneració a l'ecosistema on viuen.

Este model de restauració forestal s'aplica en determinades parcel·les dins del Parc Natural de Chera-Sot de Chera, on la freqüència dels incendis ha provocat que en l'actualitat alguns ecosistemes i, en conseqüència, determinades espècies estiguen en clar declivi.

Entre els hàbitats on s'aplica este mètode de treball estan les últimes teixedes i rouredes del territori ibèric valencià, dos hàbitats declarats prioritaris per la Unió Europea i pertanyents a la Xarxa Natura 2000.

"En definitiva -ha explicat el director general de Medi Natural- al mateix temps que restaurem ecosistemes amenaçats com ara les teixedes, realitzem de manera experimental un projecte per a millorar el bosc". "Concentrem els esforços de repoblació en parcel·les reduïdes, introduint-hi espècies clau que permeten a les nostres muntanyes evolucionar de manera autònoma en un futur pròxim", ha conclòs.

 

Vore notícia