Mireia Mollà reclama a Brussel·les que s'excloga expressament del reglament europeu de piles i bateries la incineració i el depòsit en abocador - Fundación CV
Ves enrere Mireia Mollà reclama a Brussel·les que s'excloga expressament del reglament europeu de piles i bateries la incineració i el depòsit en abocador
Mireia Mollà reclama a Brussel·les que s'excloga expressament del reglament europeu de piles i bateries la incineració i el depòsit en abocador
- La consellera de Transició Ecològica defensa en el Consell Europeu de Ministres de Medi Ambient, celebrat aquest dijousi, la posició conjunta de les comunitats autònomes espanyoles
- Mollà assenyala que les bateries tindran un "paper fonamental" i que Europa ha d'aprofitar de manera sostenible els seus propis recursos miners i reduir la seua dependència de països tercers
La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha reclamat a Brussel·les que el reglament europeu de piles i bateries excloga expressament la seua incineració o depòsit en abocador al final de la seua vida útil.
Mollà ha participat aquest dijous en representació de totes les comunitats autònomes espanyoles en el Consell Europeu de Ministres de Medi Ambient que ha tingut lloc a Brussel·les. La consellera liderarà la posició de les autonomies espanyoles en matèria de Medi Ambient en el primer semestre d'enguany.
En la seua intervenció davant el Consell de Ministres de Medi Ambient, la consellera de Transició Ecològica ha valorat positivament que el reglament europeu de piles i bateries, que forma part del Pacte Verd Europeu, fixe els requisits de sostenibilitat, seguretat, etiquetatge i informació, així com els requisits de recollida, tractament i reciclatge apropiat.
"Els residus de piles i bateries han de recollir-se de manera separada", ha dit Mollà, que ha indicat que és essencial que quan aquests processos es realitzen en altres Estats membres de la UE o en països tercers es complisquen els requisits necessaris per al seu trasllat i amb les mateixes garanties i requisits que els impostos als països membres.
Per a Mollà, les piles i bateries juguen un paper fonamental en la transició ecològica. "Per això", ha prosseguit la consellera, "Europa ha d'assegurar el seu subministrament amb un aprofitament sostenible dels seus propis recursos miners i un augment de la circularitat que no incremente els riscos ambientals i socials en cap lloc del món, la qual cosa permetrà també reduir la dependència estratègica de tercers països".
"En els pròxims anys", ha indicat la integrant del Consell, "hi haurà un ús massiu de piles i bateries, per la qual cosa el disseny i la fabricació han d'optimitzar el rendiment, la durabilitat i la seguretat. "La petjada de carboni ha de ser la mínima durant tot el seu cicle de vida", ha dit la consellera. Segons els càlculs del Fòrum Econòmic Mundial, per a accelerar la transició cap a una economia baixa en carboni resulta necessari multiplicar la producció global de piles i bateries per un factor de 19.
La intervenció de la representant de la Generalitat Valenciana a Brussel·les per a defensar la necessitat d'harmonitzar el mercat europeu de piles i bateries es produeix en un moment en què la Comunitat Valenciana ha despertat l'interés de diferents iniciatives empresarials com un territori atractiu per a instal·lar fàbriques de bateries. L'aprovació del reglament europeu de piles i bateries és clau per al futur de la indústria automobilística, que ha iniciat un procés de reconversió cap a l'electrificació dels vehicles.
Amb la proposta d'harmonització de la Unió Europea, en la seua fase final de discussió, es pretén reforçar la sostenibilitat de les piles i bateries al llarg del seu cicle de vida i garantir requisits mínims de sostenibilitat per a totes aquelles introduïdes en el mercat interior de la UE, augmentar la resiliència de la cadena de subministrament de matèries primeres per a la producció de piles i bateries aprofitant el potencial de l'economia circular i reduir els impactes ambientals i socials en totes les fases del cicle de vida de les piles i bateries.
A més de la intervenció en el Consell Europeu de Ministres de Medi Ambient celebrada hui, està previst que la consellera de Transició Ecològica participe també en la cimera que tindrà lloc a Luxemburg el pròxim 28 de juny.
Amb la seua intervenció en la reunió de ministres de Medi Ambient, Mollà tanca un viatge de dos dies en què ha mantingut reunions amb els tècnics de la Delegació de la Comunitat Valenciana a Brussel·les i amb alts càrrecs de la Direcció General de Canvi Climàtic, de la Comissaria de Medi Ambient i eurodiputats de la comissió d'Indústria i Energia.