Notícies

Ves enrere Puig defensa que la UE ha de reestructurar-se des de les regions i recuperar el seu projecte de progrés social

Puig defensa que la UE ha de reestructurar-se des de les regions i recuperar el seu projecte de progrés social

  • El president ha advocat per mantindre les ajudes destinades a les polítiques de cohesió comunitària  

Brussel·les. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defensat davant del ple del Comité de les Regions (CdR) que la Unió Europea ha de reestructurar-se des de les regions i recuperar el seu projecte de progrés social. 

Puig, que ha intervingut en la sessió plenària com a representant de la delegació espanyola, ha assegurat que el moment actual és "crucial per a la Unió Europea". 

Per això, ha incidit en la importància que el nou marc pressupostari per al període 2021-2027 responga "als nous reptes" i reforce "el valor afegit europeu", incremente la transparència, reduïsca la càrrega burocràtica per a augmentar la flexibilitat i oriente les accions a objectius tangibles. 

Així mateix, el president ha lamentat que les "exageracions en les polítiques d'austeritat" durant la gestió de la crisi hagen deixat "molts ciutadans damnificats" al sud d'Europa. "S'han incrementat les desigualtats, s'han deteriorat els serveis públics essencials i s'han retardat projectes i inversions essencials per a afrontar el futur", ha assenyalat Puig. 

En aquest sentit, el president, en la seua resposta al comissari de pressupostos, Günter Oettinger, s'ha mostrat preocupat per "l'important" retallada en polítiques de cohesió, que, segons ha recordat, "per primera vegada, cauen per davall del 30 % del pressupost", i també en la política agrària comuna. 

"Sense cohesió no hi ha projecte europeu", ha remarcat Puig, que ha assenyalat que "els ciutadans i ciutadanes han de sentir-se segurs en un món cada dia més incert i inestable". 

A més, ha incidit en la necessitat de mantindre en el pròxim pressupost europeu tant els fons de cohesió com els de la política agrària comuna mitjançant nous ingressos i també ha cridat a impulsar "grans acords" en matèria de medi ambient i canvi climàtic. 

Per això, Puig ha insistit en la importància "d'abordar amb ambició" el nou marc financer perquè els europeus puguen participar "d'un gran projecte de progrés econòmic i social per a ells i per a les futures generacions", alhora que ha advertit que si no es tenen en compte les aspiracions ciutadanes, augmentaran la "desafecció progressiva cap al projecte comú europeu, el populisme que deteriora la convivència i les tendències disgregadores". 

Anàlisi del nou marc pressupostari 

Després de la seua intervenció en el CdR, el president Ximo Puig també ha mantingut sengles reunions tant amb la directora general de Pressupostos de la Comissió Europea, Nadia Calviño, com amb el director general de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea, Marc Lemaître, per a analitzar l'impacte en els fons de cohesió del nou marc pressupostari 2021-2027.