Notícies

Ves enrere Ximo Puig anuncia que el vicepresident de la Comissió Europea visitarà la setmana que ve el Baix Segura per a conéixer l'abast dels danys de la DANA

Ximo Puig anuncia que el vicepresident de la Comissió Europea visitarà la setmana que ve el Baix Segura per a conéixer l'abast dels danys de la DANA

- Puig planteja impulsar una estratègia europea específica per al Mediterrani davant de l'emergència climàtica per a previndre catàstrofes com la passada gota freda
- El president es mostra partidari "d'avançar" en una política de reactivació de les fonts d'energia renovables
- Considera "necessària" una mirada "més enllà del curtterminisme, una mirada estructural" per a avançar en la lluita davant de l'emergència climàtica
 

Brussel·les. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que l'actual vicepresident de la Comissió Europea i futur vicepresident executiu de la Comissió Europea per a l'Acord verd europeu, Frans Timmermans, visitarà la setmana que ve, concretament el 18 d'octubre, el Baix Segura per a conéixer l'abast dels danys produïts per la DANA.

Així ho ha afirmat després de la reunió que han mantingut els dos mandataris a Brussel·les, després de la qual el president de la Generalitat ha explicat que li ha plantejat impulsar una estratègia europea específica per al Mediterrani per a fer front als efectes de l'emergència climàtica i evitar catàstrofes com la provocada pel temporal de les passades setmanes al Baix Segura.

"Cal tindre en compte que el fet diferencial més important d'aquesta nova Comissió és que la vicepresidència primera es dedicarà, fonamentalment, a tot el que té a veure amb l'emergència climàtica i totes les mesures que s'han de desenvolupar per a combatre aquest fet", ha manifestat el president, que ha considerat que es tracta del "fet més rellevant en termes polítics per a l'agenda europea en els pròxims anys".

En aquest sentit, ha assegurat que Timmermans ha estat "absolutament d'acord" amb la posició de la Generalitat sobre que "és necessària una estratègia europea per al Mediterrani, una estratègia específica", per a previndre situacions derivades dels efectes del canvi climàtic com les que s'han produït a la Comunitat Valenciana en les últimes setmanes.

"Reactivació" de les fonts d'energia renovables

D'altra banda, s'ha mostrat partidari "d'avançar" en l'impuls a les fonts d'energia renovables. "L'objectiu ja no pot ser 2050; en 2030 hauríem de tindre una aportació renovable molt pròxima al 100%", ha subratllat Puig, que ha assegurat que la Comunitat "té grans possibilitats de desenvolupament d'aquestes energies".

En aquest sentit, s'ha manifestat a favor que hi haja "una aliança institucional i també en l'àmbit privat per a invertir i aportar les connexions necessàries per a aquest tipus d'energies, amb espai per als xicotets productors i l'autoconsum".

"El Mediterrani en general és on més estan creixent les temperatures, un 20 % més que en la resta d'Europa, i és on s'evidencia més la desertització", ha recordat, i ha afegit que aquest fet "és una qüestió que s'ha d'abordar des d'una visió europea".

Per això, ha considerat que, a curt termini, s'ha de "participar en el projecte de reconstrucció del Baix Segura", però ha afegit que també és necessària "una mirada més enllà del curtterminisme, una mirada estructural, perquè, sens dubte, una base fonamental de la lluita davant de l'emergència climàtica és una política energètica que avance substancialment en l'aplicació de les renovables".

Quant a la valoració dels danys causats al Baix Segura, que en una primera estimació ascendeixen a 1.500 milions d'euros, ha afirmat que és "un treball que cal fer amb rigor per a poder demanar les ajudes corresponents".

"També hem parlat de les ajudes directes com a zona catastròfica europea, i hem de plantejar un protocol adequat, que recull tota la informació i amb tot el rigor exigible", ha conclòs.

fuente: gva.es