Notícies

Ves enrere Ximo Puig celebra l'elecció d'Alacant com a seu d'un centre de referència europeu d'investigació en intel·ligència artificial

Ximo Puig celebra l'elecció d'Alacant com a seu d'un centre de referència europeu d'investigació en intel·ligència artificial

 

- El president destaca que la designació "és el resultat de l'aposta de la Generalitat perquè la Comunitat València i Alacant lidere l'aposta per la intel·ligència artificial i la digitalització.

- El centre alacantí, impulsat pel Consell i liderat per la científica Nuria Oliver, és l'únic d'Espanya de la xarxa ELLIS i estarà connectat amb altres setze centres en onze països.
 

 

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat l'elecció d'Alacant com a seu d'un dels centres de referència en investigació en intel·ligència artificial (IA) a Europa, que estarà connectat a quasi una vintena de centres en onze països europeus sota la xarxa europea d'excel·lència d'investigació en IA (ELLIS, Laboratori Europeu d'Aprenentatge i Sistemes Intel·ligents). La decisió, que s'ha fet pública aquesta nit a Vancouver (el Canadà) en ocasió d'una trobada científica internacional, suposarà que Alacant s'integre en l'objectiu d'aconseguir que Europa siga competitiva en IA i que aquest impuls es transforme en beneficis econòmics i socials.


Ximo Puig ha destacat que l'aprovació de la candidatura presentada per la Generalitat "és el resultat de l'aposta del Consell perquè la Comunitat Valenciana, i Alacant especialment, siga un pol de referència al sud d'Europa en la investigació de les noves tecnologies i en una IA inclusiva, centrada en les persones i que incremente la productivitat del teixit socioeconòmic". "És una gran oportunitat per a atraure talent excel·lent a la Comunitat Valenciana i a Alacant, així com per a posar en valor el que ja tenim", ha destacat el president.

El cap del Consell ha recordat que la Generalitat s'ha marcat com a prioritat la modernització i la innovació inclusiva de la Comunitat Valenciana amb la creació de l'Agència Valenciana d'Innovació, de la Conselleria d'Innovació i del Districte Digital, els tres organismes que lideren la innovació i investigació a la Comunitat Valenciana i que estan situats a Alacant. "A aquests instruments se suma ara la incorporació a la xarxa ELLIS, amb la qual cosa la Comunitat Valenciana es col·locarà en l'avantguarda a Espanya en una investigació que és estratègica i de futur".

La posada en marxa d'aquest centre ELLIS és una de les accions recollides en l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana presentada pel president fa un mes. Aquesta unitat permetria treballar des d'Alacant amb els millors investigadors europeus en IA i fomentar les sinergies amb l'ecosistema emprenedor i la transferència de la investigació.

Alacant, en l'estructura fundacional

La xarxa ELLIS ha anunciat l'establiment de les primeres 17 unitats en 10 països europeus i Israel. Construïdes entorn de destacats investigadors de IA, les unitats d'investigació es dediquen a emprendre desafiaments fonamentals en IA amb un enfocament en l'excel·lència de la investigació i l'impacte social. A la convocatòria es van presentar 28 propostes de 13 països.

Les propostes triades han sigut les d'Alacant, Amsterdam, Copenhaguen, Darmstadt, Delft, Friburg, Hèlsinki, Linz, Lausana, Lovaina, Oxford, Praga, Saarbrücken, Tel-Aviv, Tübingen, Viena (IST Àustria) i Zuric, seleccionades per un comitè d'avaluació internacional basat en una provada excel·lència científica i en la implementació de mesures per a fomentar la missió ELLIS.

Nuria Oliver, impulsora

La llista de directors de les unitats ELLIS inclou diversos investigadors europeus, com la valenciana Nuria Oliver, i també Wolfram Burgard, Sepp Hochreiter, Thomas Hofmann, Sami Kaski, Bernhard Schölkopf, Yee Whye Teh, Luc van Gool i Max Welling.

Les àrees d'investigació de les unitats ELLIS inclouen aprenentatge automàtic fonamental, visió per computadora, processament del llenguatge natural, robòtica, IA centrada en l'ésser humà i de confiança, i àrees d'aplicació com a modelatge ambiental, disseny de sistemes autònoms, biologia i salut. Tots se centren en la IA moderna, que depèn en gran manera dels mètodes d'aprenentatge automàtic, com ara les xarxes neuronals profundes que permeten a les computadores aprendre de les dades i l'experiència.

El Laboratori Europeu d'Aprenentatge i Sistemes Intel·ligents (ELLIS), creat el 6 de desembre de 2018, és una organització científica europea que se centra en la investigació i l'avanç de la IA moderna, basada sobretot en mètodes d'aprenentatge automàtic, com les xarxes neuronals profundes que permeten a les computadores aprendre de les dades i l'experiència.

L'origen d'ELLIS es troba en una carta oberta publicada a l'abril del 2018 per alguns dels principals científics europeus d'IA, en la qual van advertir que l'aprenentatge automàtic està en el cor d'una revolució tecnològica i social en què Europa estava en perill de quedar-se arrere. Per a enfrontar aquest desafiament, els científics van plantejar que els centres d'investigació destacats a Europa haurien d'unir forces.

A principis d'enguany, al març del 2019, ELLIS va establir 11 programes d'investigació que abasten un ampli conjunt d'àrees dins de la IA moderna, amb la participació de més de 100 investigadors europeus.

 

Font: Generalitat Valenciana.