Notícies

Ves enrere Ximo Puig proposa a la Comissió Europea declarar 2022 l'Any Europeu de l'Estat del Benestar

Ximo Puig proposa a la Comissió Europea declarar 2022 l'Any Europeu de l'Estat del Benestar

- El president de la Generalitat ha remés la seua proposta per carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen
- L'anunci s'ha fet durant l'acte de presentació del llibre sobre Lluís Vives del filòsof José Luis Villacañas
- El cap del Consell advoca per "aprofundir en el model social europeu" i per fer una "defensa orgullosa de l'estat del benestar"
 

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig ha traslladat a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, la proposta de declarar 2022 l'Any Europeu de l'Estat del Benestar.

Així ho ha anunciat durant la seua intervenció en la presentació del llibre 'Lluís Vives', del filòsof, historiador d'idees polítiques i catedràtic de la Universitat Complutense, José Luis Villacañas.

El president ha remés la seua proposta per carta, en la qual explica que el suggeriment constitueix una manera de "reivindicació política" de l'Europa del present i del futur, considerada com "una gran família que no és indiferent a les dificultats alienes".

En la seua missiva, destaca la necessitat "d'aprofundir en el model social europeu i en el seu estat del benestar", en aquesta "dècada decisiva que ara iniciem", i davant de les "transformacions i oportunitats" que ofereixen els fons del programa Next Generation EU. En la carta, Puig assegura, a més, que el "futur europeu passa per una defensa orgullosa del nostre estat del benestar".

Així mateix, indica que la declaració de l'Any Europeu de l'Estat del Benestar contribuirà a "impulsar el debat i el diàleg per a sensibilitzar l'opinió pública sobre qüestions transversals i fonamentals per a la ciutadania europea".

De la mateixa manera, valora la importància del model social europeu de l'estat del benestar durant la pandèmia, que ha permés "salvar milers de vides gràcies a la sanitat pública", així com "assistir als més afectats" per les greus conseqüències econòmiques, "gràcies a l'històric paquet d'ajudes de la Comissió".

En l'escrit, també assegura que, sense estat del benestar europeu, "s'haguera lamentat un nombre més gran de difunts i més desigualtat", i mostra la seua coincidència amb la presidenta mateixa de la Comissió Europea quan assegura que la pandèmia "ha demostrat la necessitat de serveis públics vigorosos i eficients per a protegir la ciutadania i fomentar la igualtat d'oportunitats".

Lluís Vives, precursor de l'estat del benestar

En l'acte de presentació del llibre sobre Lluís Vives, el president s'ha referit a l'humanista valencià com el "precursor de l'estat del benestar" i un "gran defensor de l'europeisme i del pacifisme", per la qual cosa ha reivindicat la seua figura i ha assenyalat la necessitat de "seguir el camí" del pioner en la defensa de la protecció social pública.

Per això, el cap del Consell ha explicat que, juntament amb la carta dirigida a la presidenta de la Comissió Europea, li ha remés un exemplar del llibre sobre Lluís Vives, de José Luis Villacañas, amb la petició de defendre "el fet diferencial europeu que constitueix el nostre model social".

En el transcurs de l'acte, Puig ha realitzat un paral·lelisme entre l'Europa de Vives i l'actual i ha destacat la "incertesa de viure entre crisis, migracions i pandèmies", així com el "terratrémol en les estructures socials i polítiques" o "l'angoixa de patir la polarització extrema", i ha fet referència al paper que les institucions polítiques exerceixen en aquest context.

Finalment, el president ha destacat la visió europeista de Vives, que va defendre "el pacifisme i la concòrdia entre els pobles", ha assegurat que "la divisió és el taló d'Aquil·les europeu davant dels desafiaments" i ha reivindicat la defensa de les idees "sense querella", per la qual advocava l'humanista valencià, i "màxima que la Comunitat Valenciana ha honrat aquest any tan difícil, aparcant les diferències i buscant l'entesa més enllà dels interessos particulars".