Notícies

Ves enrere El CEAM estudia els impactes del canvi clim and agrave;tic a la Comunitat Valenciana

El CEAM estudia els impactes del canvi clim and agrave;tic a la Comunitat Valenciana

La consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, ha presidit hui la reunió del Patronat de la Fundació CEAM. Durant la reunió, celebrada a les instal·lacions de la fundació, s’ha aprovat el Pla d’Actuació 2014, en el qual es potencia l’explotació de les instal·lacions i la transferència de resultats a distintes administracions i entitats privades.

En el transcurs de la reunió s’ha realitzat una exposició dels resultats aconseguits pel CEAM en cinc projectes de rellevància internacional que finalitzen enguany, com són els projectes FUME, CARBOEXTREM i EUROCHAMP (els tres del VII Programa Marc de la Unió Europea), i els projectes d’excel·lència espanyols GRACCIE (Programa COSOLIDER-INGENIO 2010, del Ministeri d’Economia i Competitivitat) i FEEDBAKS (Programa PROMETEU, de la Generalitat valenciana).

Els resultats d’estos cinc projectes permeten avaluar l’impacte del canvi climàtic a la Comunitat, la qual cosa "situa el nostre territori en les millors condicions per a afrontar les repercussions d’este fenomen", ha assegurat la consellera Isabel Bonig.

"Estos projectes -ha explicat la consellera- són de gran importància, especialment pels avanços que s’han obtingut en el coneixement dels mecanismes que condicionen el canvi climàtic i les seues conseqüències en els ecosistemes valencians. Avanços que després tenen una aplicació pràctica i directa com en el cas del règim d’incendis forestals, el coneixement dels quals ha permés la millora de la gestió de les muntanyes."

O el cas dels fluxos de CO2 per mitjà del mètode eddy covariance, del qual CEAM és pioner en tot Espanya, i que disposa d'unes aplicacions directes en l’avaluació dels estocs de CO2 i en el càlcul d’emissions de diversos gasos d’efecte d’hivernacle.

Així, gràcies a estos estudis, s’ha determinat que l’arrossar segresta unes 2,5 tones de carboni per hectàrea a l’any, o el que és el mateix, els 200 km2 d’arrossars que rodegen l’Albufera absorbixen cinquanta mil tones de carboni a l’any, mentres que el matoll constituïx un engolidor de carboni d'1,3 tones per hectàrea a l’any.

Metodologia que publicarà el Ministeri

Un altre dels grans temes en què treballa el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani és l’impacte dels incendis forestals. Així, després d’una experiència de més de vint anys avaluant l’impacte dels incendis, en col·laboració amb els tècnics de l’administració forestal valenciana, el CEAM ha desenrotllat una metodologia per a identificar les actuacions d’emergència necessàries per a pal·liar els efectes dels incendis.

"Esta metodologia -ha anunciat la consellera Isabel Bonig- serà publicada pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per a facilitar que s'aplique en unes altres regions espanyoles. Els resultats també oferixen millores en els criteris de selecció d’espècies, producció de planta en viver i tècniques de plantació, tendents a afavorir l’adaptació a les condicions de sequera accentuades que es projecten amb el canvi climàtic."

Estes millores tècniques faciliten l’adaptació de les muntanyes valencianes a períodes secs més intensos i prolongats, i l'aplicació es traduïx en uns millors resultats de les actuacions de restauració.

Fotoreactors atmosfèrics únics a Espanya

A més de presidir el Patronat de la Fundació, la consellera Isabel Bonig ha pogut visitar les cambres fotoquímiques EUPHORE, instal·lació que compta amb dos fotoreactors atmosfèrics, única a Espanya i de les majors d’Europa, per a l’estudi de contaminants en l’atmosfera.

En l’àmbit dels contaminants atmosfèrics, els resultats obtinguts permeten una millora de les capacitats analítiques i la modelització per al control de gasos d’efecte d’hivernacle i de contaminants perillosos per a la salut. Estes millores han propiciat la utilització conjunta de les instal·lacions EUPHORE per més de cent investigadors de més de trenta institucions d’Europa, Estats Units i Àsia, desplaçats a les instal·lacions del CEAM, a Paterna.

La qualitat de les investigacions i les dades obtingudes en els projectes d’investigació han permés al CEAM col·laborar amb els grups de treball de l’IPCC -Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic-, tant revisant informes com aportant dades, la qual cosa permet assegurar una adequada representació de la perspectiva mediterrània (i, per tant, valenciana) en els informes elaborats per este organisme.