Notícies

Ves enrere COP 25: Ximo Puig anuncia que l'energia utilitzada per l'Administració valenciana serà cent per cent renovable al final de la legislatura

COP 25: Ximo Puig anuncia que l'energia utilitzada per l'Administració valenciana serà cent per cent renovable al final de la legislatura

  • El president ha avançat que demanarà que es convoque la Conferència de Presidents per a abordar les actuacions de les comunitats autònomes davant l'emergència climàtica
  • Ha defensat, des de la reunió del CdR en la COP25 de Nacions Unides, la importància de la participació dels governs locals i regionals en la consecució dels objectius mediambientals
  • Segons Puig, és necessari que "hi haja una transició justa" en el New Green Deal perquè "hem de donar seguretat i instruments perquè el canvi estiga basat en la justícia social"

Madrid. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que l'energia consumida per l'Administració valenciana serà cent per cent renovable al final d'aquesta legislatura, en un procés que, segons ha explicat, s'accelerarà "de manera decisiva" en el primer trimestre de l'any pròxim.

"La factura de quasi cinquanta milions d'euros anuals que gasta la Generalitat en el funcionament de la mateixa Administració, dels col·legis, dels hospitals i del conjunt dels serveis que presta la Generalitat s'oferiran per mitjà d'una energia verda i renovable", ha assegurat.

Al mateix temps, ha informat que la Generalitat preveu reduir la seua factura energètica augmentant l'eficiència dels seus edificis, mitjançant la instal·lació de panells fotovoltaics "en tots els centres dependents de la Generalitat".

El cap del Consell ha participat, com a president de la delegació espanyola en el Comitè Europeu de les Regions (CdR), en la reunió que membres d'aquest organisme comunitari han mantingut en el marc de la Cimera del Clima de Nacions Unides COP25.

En la reunió, que ha dirigit el vicepresident primer de l'organització, Markku Markkula, s'ha fet un resum de les posicions del Comitè en la consecució de la neutralitat climàtica de la Unió Europea i la governança global pel clima, i s'ha tractat l'estat de les negociacions per a la posada en pràctica de l'Acord de París.

Cooperació amb els governs locals i regionals

Durant la intervenció que ha dut a terme, el president ha defensat la participació de les regions en l'estratègia contra el canvi climàtic i ha advocat per formalitzar el "paper clau" que els governs locals i regionals jugaran sobre aquest tema, per a traslladar així els objectius de l'Acord de París a accions concretes.

Per això, el titular del Consell ha assegurat que demanarà la convocatòria de la Conferència de Presidents Autonòmics en el primer semestre de l'any que ve, per a abordar qüestions com l'emergència climàtica o "la participació de les comunitats autònomes contra el canvi climàtic", així com "temes ja tradicionals com el finançament autonòmic".

"Les regions i les ciutats d'Europa han de tindre un paper fonamental en la lluita comuna contra el canvi climàtic", ha defensat el president, que ha advertit que "sense la participació de l'àmbit local serà impossible traslladar la transició energètica i ecològica" del Pacte Verd de la Unió Europea, presentat aquest dimecres.

En aquest sentit, el president ha recordat que la Unió Europea ha d'aportar inversions per a assolir l'objectiu del Pacte Verd d'aconseguir la neutralitat en carboni a la Unió Europea per a l'any 2050.

Així, el titular del Consell ha defensat la necessitat que "hi haja una transició justa" en el New Green Deal. "Hem de donar seguretat i instruments perquè el canvi estiga basat en la justícia social", ha advertit Puig, qui ha assegurat que "és fonamental la cohesió en una arquitectura institucional que tinga en compte les regions i les ciutats".


Estratègia per al Mediterrani

D'altra banda, el president ha reiterat que "és necessari que la UE tinga una estratègia directa i concreta sobre el Mediterrani" per ser "la zona en què hi ha un major risc de conseqüències directes ràpides del canvi climàtic".

Per això, ha recordat que li va traslladar la proposta al vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, per tal que la Unió Europea tinga una "atenció especial" a la conca mediterrània, on, com ha explicat, s'està produint un calfament superior a altres zones del planeta.