Notícies

Ves enrere Ocupaci and oacute;: La Comissi and oacute; proposa 840 000 euros del Fons de Globalitzaci and oacute; per ajudar als treballadors acomiadats del sector dels materials per a la construcci and oacute; a Espanya

Ocupaci and oacute;: La Comissi and oacute; proposa 840 000 euros del Fons de Globalitzaci and oacute; per ajudar als treballadors acomiadats del sector dels materials per a la construcci and oacute; a Espanya

La Comissió Europea ha proposat concedir a Espanya 840 000 euros del Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització (FEAG) per a ajudar tres-cents treballadors acomiadats al sector de la fabricació de materials per a la construcció a la Comunitat Valenciana (Espanya) a trobar una nova ocupació. Amb esta quantitat, sol·licitada per les autoritats espanyoles, s'ajudaria a extreballadors de cent quaranta xicotetes i mitjanes empreses. La proposta s'envia ara al Parlament Europeu i al Consell de ministres de la UE per a la seua aprovació.

László Andor, comissari europeu d'Ocupació, Assumptes Socials i Inclusió, ha declarat: «Els treballadors del sector espanyol dels materials per a la construcció s'han vist greument afectats per la creixent competència mundial i per la crisi econòmica. El mercat de treball espanyol es troba en una situació particularment difícil, però estic convençut que l'ajuda proposada del Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització contribuirà que els treballadors que han perdut el seu lloc de treball troben ràpidament noves oportunitats».

Espanya va sol·licitar l'ajuda del FEAG arran dels acomiadaments de sis-cents trenta treballadors de cent quaranta xicotetes i mitjanes empreses dedicades a la fabricació de materials per a la construcció, com a plaques d'algeps i productes de formigó, a la Comunitat Valenciana. Estos acomiadaments van ser conseqüència de la creixent competència exercida pels materials per a la construcció fabricats en altres parts del món, sumada a la crisi econòmica. El domini de Xina en el mercat mundial dels materials per a la construcció és cada vegada major, i països com l'Índia continuen augmentant la seua producció.

Les mesures cofinançades pel FEAG ajudarien als tres-cents treballadors que tenen més dificultats per a trobar un nou ocupació oferint-los assessorament i orientació individuals, avaluació de les capacitats i recol·locació, formació general i reciclatge, formació professional individual, foment de l'emprendedurime i suport al mateix, incentius per a la recol·locació, un subsidi per a la busca d'ocupació i una contribució als gastos de desplaçament.

El cost total estimat del conjunt de l'ajuda ascendix a 1 680 000 euros, dels que el FEAG aportarà 840 000.

Context

La producció a nivell mundial de diversos productes minerals no metàl·lics utilitzats en la construcció es va multiplicar per dos entre 2001 i 2011 (3 055,6 milions de tones). En 2001, Xina es va situar al capdavant de la producció (661 milions de tones), seguida de la UE (329 milions de tones). Deu anys després, la producció de Xina havia augmentat un 312 %, mentres que la de la UE havia descendit un 12 %.

La caiguda de la producció d'eixos productes minerals no metàl·lics en la UE ha anat acompanyada d'una pèrdua de la quota de mercat mundial. La quota de mercat de la producció mundial dels anomenats productes en el cas de l'Europa dels vint-i-set va caure del 22,36 % en 2001 al 9,48 % en 2011, mentres que la de Xina va augmentar del 45 % al 67,5 % i la de l'Índia es va mantindre estable entorn del 7 %.

A Espanya, la fabricació dels productes minerals no metàl·lics en qüestió va seguir la mateixa tendència negativa que es mostra per a la UE. No obstant això, des de 2008 la caiguda de la producció en este país s'ha intensificat amb l'esclat de la bambolla immobiliària.

A més, durant el període 2001-2011 van augmentar substancialment les importacions d'eixos productes minerals no metàl·lics en la UE. Cap al 2010, les importacions s'havien multiplicat per tres respecte al 2001, a pesar del descens experimentat en 2008 i 2009 a causa de l'impacte de la crisi econòmica i financera en el sector de la construcció.

La situació relativa a l'ocupació a la Comunitat Valenciana és especialment fràgil donat l'impacte de la crisi en altres sectors diversos, com el de la construcció, el moble, els productes tèxtils, el calçat i els joguets, que en altres circumstàncies hagueren pogut oferir ocupacions alternatius als extreballadors del sector de la fabricació de materials per a la construcció. Per tant, el suport del FEAG resulta encara més important perquè pot ajudar els treballadors afectats explorar oportunitats noves i diferents.

El FEAG va ser una proposta inicial del president Fangós per a ajudar als que havien d'adaptar-se a les conseqüències de la globalització i per a mostrar la solidaritat dels molts que es beneficien d'un comerç mundial més obert. Des de la posada en marxa del FEAG en 2007 s'han rebut cent deu sol·licituds. S'han sol·licitat al voltant de 471 200 000 euros per a ajudar a més de cent mil treballadors. Cada vegada més Estats membres presenten sol·licituds d'ajuda del FEAG per a treballadors despedits en un número creixent de sectors.

Al juny del 2009 es van revisar les normes del FEAG per a reforçar el seu paper com a instrument d'intervenció precoç en el marc de la resposta d'Europa a la crisi econòmica i financera. El Reglament revisat del FEAG va entrar en vigor el 2 de juliol del 2009 i el criteri de la crisi es va aplicar a totes les sol·licituds rebudes entre l'1 de maig del 2009 i el 30 de desembre del 2011.

Basant-se en esta experiència, la Comissió ha proposat continuar mantenint el Fons durant el marc financer plurianual 20142020 i continuar millorant el seu funcionament.

Veure notícia