Notícies

Ves enrere La Generalitat Cultura acosta el finançament europeu a la cultura valenciana

La Generalitat Cultura acosta el finançament europeu a la cultura valenciana

El secretari autonòmic, Rafael Ripoll, ha inaugurat este matí la I Jornada Informativa del programa Europa Creativa que tracta d'explicar al sector cultural de la Comunitat Valenciana el nou escenari cultural europeu plantejat per a satisfer les demandes dels professionals de la indústria.

Esta trobada, organitzat per la Conselleria, té com a objectiu explicar les noves oportunitats de finançament europeu i posar a disposició de la cultura valenciana el nou model de gestió cultura de la UE.

Segons ha explicat Ripoll, "el nou programa cultural europeu compta amb un pressupost de 1.460 milions d'euros per al període 2014-20 i suposarà una gran oportunitat per al sector cultural valencià".

"Europa Creativa suposa un punt d'inflexió en la cooperació cultural europea i reforça el suport als professionals dels sectors cultural i creatiu", ha assegurat.

A la trobada han acudit més de 300 persones de qualsevol tipus d'empreses, entitats reponsables de cultura de les administracions públiques, fundacions i associacions amb projectes susceptibles de rebre suport financer de la Unió Europea.

Una de les novetats més importants del programa Europa Creativa són les facilitats d'accés al finançament, gràcies a la creació d'un nou instrument de garanties. A més, se simplificaran els procediments administratius de les sol·licituds.

En la jornada han intervingut Jesús Hernández, Director de l'Oficina Europa Creativa-Media, Augusto Paramio, responsable de l'oficina Europa Creativa-Cultura, del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, entre altres. A més, s'han realitzat tallers pràctics i s'han posat exemples de com rebre ajudes o subvencions econòmiques.

La Generalitat ha participat activament en les diferents convocatòries de cultura europea d'anys anteriors, "acumulant una experiència que podrà capitalitzar ara amb este nou programa per a assessorar adequadament els operadors que desitgen explorar estes vies".

D'altra banda, el secretari autonòmic ha valorat positivament "el nivell de participació i la qualitat dels projectes espanyols presentats durant els últims anys a la Unió Europea".

En concret, ha destacat el projecte GothicMed, que va ser seleccionat com un dels 10 millors de "Bones pràctiques de cooperació cultural europea" d'entre prop de 1.500 projectes presentats.

Filosofia d'Europa Creativa

Europa Creativa respon a un triple objectiu de la Comissió Europea. D'una banda, realitza un esforç d'eficiència al concentrar l'activitat de gestió cultural de la Unió Europea en un mateix programa de subvencions.

D'altra banda, dóna resposta a les demandes i expectatives del sector cultural, que sol·liciten disminuir la burocràcia i facilitar l'accés al finançament. Finalment, obri un nou escenari adaptat als temps i focalitzat en l'ocupabilitat i en les oportunitats professionals.

Vore notícia