Notícies

Ves enrere El Consell posa en marxa el projecte 'Renaix el bosc'

El Consell posa en marxa el projecte 'Renaix el bosc'

La Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient ha iniciat els treballs de camp del projecte "Renaix el bosc" que té com a objectiu la conservació i recuperació de les formacions boscoses de l'hàbitat Tilio-Acerion (amb espècies com el til·ler, l'auró, la moixera, entre altres) a la Comunitat Valenciana, presents únicament a la província de Castelló.

"Es tracta -ha assegurat el director general del Medi Natural, Alfredo González- d'un ambiciós projecte que es desenrotllarà durant els pròxims quatre anys, que compta amb un pressupost pròxim als dos milions d'euros, finançat en un 75% per la Unió Europea, a través del programa LIFE+ i que ha suposat la creació de 14 llocs de treball".

Actualment, a la brigada de plantacions que es troba en funcionament des de la primavera passada, se li ha unit ara una nova brigada forestal encarregada de realitzar treballs silvícoles en pinedes de muntanya hiperdenses a fi d'avançar en la seua renaturalització.

Es treballa especialment en pinars desenrotllats sobre antics bancals de cereal, amb molt alta densitat de peus i una escassa diversitat d'espècies. L'objectiu és completar els tractaments silvícoles amb plantacions d'espècies clau de l'hàbitat Tilio-Acerion, que conferisquen a estos ecosistemes la capacitat d'evolucionar amb el temps i milloren la seua capacitat per a albergar espècies de fauna.

També es reforçaran les poblacions naturals existents i es realitzaran plantacions en espais considerats com a hàbitat potencial o adequat per a la vida de les espècies de les formacions de Tilio-Acerion.

El projecte preveu, durant els pròxims quatre anys, actuar en prop de 300 hectàrees de muntanya, tant pública com de propietat privada i la plantació de prop de 23.000 plantes de 26 espècies diferents totes elles pròpies de les poblacions de Tilio-Acerion.

Les dos espècies bandera del projecte i al temps les més característiques d'este tipus d'hàbitat, l'om de muntanya i Tilia platyphyllos (til·ler de full gran) estan incloses en l'annex 1 del Catàleg valencià de flora amenaçada com a vulnerables.

Ambdós espècies compten també amb plans operatius específics en el Programa valencià de conservació de recursos genètics forestals (ECOGEN). En este context el CIEF (Centre per a la Investigació i l'Experimentació Forestal) té inventariades i caracteritzades les poblacions naturals d'estes espècies i va crear en 2010 un hort de progènies d'om de muntanya en el viver del Forn del Vidre.

En este viver forestal de la Generalitat Valenciana, situat en el terme municipal de la Pobla de Benifassà, es realitzen actualment millores de les infraestructures de protecció de cultius, a fi d'optimitzar la producció de les plantes necessàries per al projecte.

Com les llavors d'algunes d'estes espècies presenten mecanismes de retard temporal de la germinació requerixen de l'aplicació de pretractaments (tractament amb àcids, estratificació en fred, etc). Estes activitats es duen a terme en el Banc de Llavors del CIEF. Uns mesos més tard, les plàntules obtingudes de traslladen al viver del Forn del Vidre, on prosseguixen el seu desenrotllament fins que adquirixen unes dimensions adequades per a la seua plantació en les parcel·les de muntanya.

Acompanyant este conjunt d'accions de recuperació i conservació in situ, es recol·lecten lots de llavors de les espècies pròpies d'estos hàbitats. Una part de les accessions de germoplasma obtingudes, es destinaran a la producció de plantes per als treballs de reintroducció i reforç, mentres que una altra part s'emmagatzemarà en les instal·lacions del Banc de Llavors Forestals (CIEF) de la Generalitat Valenciana, constituint un fons de conservació a mitjà/llarg termini.

Què és el Tilio-Acerion

Els fragments de bosc de Tilio-Acerion constituïxen un hàbitat prioritari de la xarxa Natura 2000 de la Unió Europea. Són rodals forestals dominats per espècies de full ample i caràcter caducifoli, poc habituals en la regió mediterrània (til·lers, aurons, moixeres, avellaners, oms de muntanya, etc.) i que es distribuïxen per les muntanyes del nord i centre de Castelló.

Ocupen llocs frescos i humits de barrancs ombrívols i fons de vall amb sòls fèrtils d'alt contingut en matèria orgànica. Un tresor de biodiversitat forestal que es fa molt més patent amb l'arribada de la tardor, quan els fulls senescents prenen coloracions ocres i rogenques abans de l'absició definitva.

Les formacions valencianes de Tilio-Acerion constituïxen refugis postglaciars per a algunes de les seues espècies més representatives, algunes d'elles específiques de la regió mediterrània i altres amb el seu òptim de distribució actual situat en latituds més septentrionals (regió eurosiberiana).

Vore notícia