Notícies

Ves enrere Empleo: La Comisión propone 840 000 euros del Fondo de Globalización para ayudar a los trabajadores del sector textil despedidos en España

Empleo: La Comisión propone 840 000 euros del Fondo de Globalización para ayudar a los trabajadores del sector textil despedidos en España

La Comissió Europea ha proposat concedir a Espanya 840 000 euros del Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització (FEAG) per a ajudar tres-cents treballadors acomiadats del sector tèxtil a la Comunitat Valenciana (Espanya) a trobar una nova ocupació. Amb esta quantitat, sol·licitada per les autoritats espanyoles, es podria ajudar extreballadors de cent noranta-huit xicotetes i mitjanes empreses. La proposta s'envia ara al Parlament Europeu i al Consell de Ministres de la UE per a la seua aprovació.

László Andor, comissari europeu d'Ocupació, Assumptes Socials i Inclusió, ha declarat: «Els treballadors del sector tèxtil espanyol s'han vist greument afectats per la creixent competència mundial i per la crisi econòmica. El mercat de treball espanyol es troba en una situació particularment difícil, però estic convençut que l'ajuda proposada del Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització contribuirà a fer possible que els treballadors que han perdut el seu lloc de treball troben noves oportunitats».

Espanya va sol·licitar l'ajuda del FEAG arran dels acomiadaments de cinc-cents seixanta treballadors de cent noranta-huit xicotetes i mitjanes empreses del sector tèxtil a la Comunitat Valenciana. Estos acomiadaments van ser deguts a l'augment de la competència dels productes tèxtils fabricats en altres llocs del món, agreujat per la crisi econòmica. La Xina domina cada vegada més el mercat mundial dels productes tèxtils, mentres que altres països d'Extrem Orient continuen augmentant la seua producció.

Les mesures cofinançades pel FEAG ajudarien els tres-cents treballadors amb més dificultats a trobar una nova ocupació oferint-los assessorament i orientació individuals, avaluació de les capacitats i recol·locació, formació general i reciclatge, formació professional individual, foment de l'emprenedoria i suport a esta, incentius per a la recol·locació, un subsidi per a la busca d'ocupació i una contribució als gastos de desplaçament.

El total estimat del conjunt de l'ajuda ascendix a 1 680 000 EUR, dels quals el FEAG en facilitarà la mitat.

Context

Des de la finalització, a finals de 2004, de l'Acord transitori de deu anys de l'Organització Mundial del Comerç sobre els Tèxtils i el Vestit, el mercat del sector tèxtil de la Unió Europea ha estat exposat a una competència molt més global, en particular de la Xina i altres països de l'Extrem Orient.

Durant el període 2004-2012, la balança comercial de la UE en el sector tèxtil s'ha deteriorat substancialment. En eixe període, les importacions de productes tèxtils en la UE van augmentar un 17%, mentres que les exportacions de la UE a la resta del món van disminuir un 3%. Es va passar d'un superàvit de 1 107 milions EUR en 2004 a un dèficit de 3 067 milions EUR en 2012. A més, mentres que les exportacions mundials de la UE de productes tèxtils van disminuir del 10% al 8% en el període 200-2011, la quota de les exportacions mundials de la Xina de productes tèxtils va passar en este mateix període del 10% al 32%.

La indústria tèxtil espanyola ha patit un ampli procés de reestructuració i modernització en resposta a la competència creixent a què es va veure sotmesa després de l'expiració de l'Acord Multifibres de l'Organització Mundial del Comerç i la seua substitució per l'Acord sobre els Tèxtils i el Vestit. No obstant això, els acomiadaments relacionats amb la reestructuració de la indústria tèxtil s'han vist agreujats per l'efecte negatiu general de la crisi econòmica en l'ocupació. La taxa de desocupació en la regió ha augmentat ràpidament, i ha passat del 9,61% en el primer trimestre de 2008 al 29,19% en el mateix trimestre de 2013.

L'any passat, la Comissió va proposar també mobilitzar els recursos del FEAG per a ajudar els treballadors acomiadats del sector de la fabricació de materials per a la construcció a la Comunitat Valenciana (IP13/835/).

Un comerç més obert amb la resta del món aporta beneficis globals quant a creixement i ocupació, però també pot costar la pèrdua d'alguns llocs de treball, sobretot en sectors vulnerables, i afectar els treballadors menys qualificats. Per esta raó, el senyor Barroso, president de la Comissió, va proposar inicialment la creació d'un fons per a ajudar els qui han d'adaptar-se a les conseqüències de la globalització. Des de l'inici del seu funcionament en 2007, el FEAG ha rebut cent dèsset sol·licituds. S'han sol·licitat al voltant de 500 000 000 EUR per a ajudar més de cent cinc mil treballadors. Es presenten sol·licituds d'ajuda del FEAG en cada vegada més sectors i cada vegada són més els estats membres que presenten estes sol·licituds. Només durant l'any passat es van concedir més de 73 500 000 milions EUR (IP/13/1076).

Al juny de 2009 es van revisar les normes del FEAG per a reforçar el seu paper com a instrument d'intervenció precoç en el marc de la resposta d'Europa a la crisi financera i econòmica. El reglament revisat del FEAG va entrar en vigor el 2 de juliol de 2009 i el criteri de la crisi es va aplicar a totes les sol·licituds rebudes entre l'1 de maig de 2009 i el 30 de desembre de 2011.

Basant-se en d'esta experiència i en el valor afegit del FEAG per als treballadors beneficiaris i les regions afectades, el Fons continua sent durant el període 2014-2020 una expressió de la solidaritat de la UE amb noves millores en el seu funcionament. El seu àmbit d'aplicació s'ha ampliat per a incloure novament els treballadors acomiadats a causa de la crisi econòmica, així com els treballadors amb contracte de duració determinada, els treballadors per compte propi, els jóvens desocupats i l'educació i la formació en les regions amb taxa alta de desocupació juvenil.

Informació addicional

Lloc web del FEAG: www.ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=326&langId=en

Subscriga's i rebrà gratuïtament per correu electrònic el butlletí de la Comissió Europea sobre ocupació, assumptes socials i inclusió: www.ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=371